A Wammu egy mobiltelefon-kezelő GUI alkalmazás, ami a Gammu-t (libgammu) használja háttérként. Minden olyan telefonnal működik, amelyet a Gammu támogat, beleértve a Nokia, a Siemens, a Sony Ericsson és az Alcatel számos modelljét. Teljes támogatással rendelkezik (olvasás, szerkesztés, törlés, másolás) a névjegyekhez, a témához és a naptárhoz. Tud olvasni, menteni és SMS-t küldeni. Tartalmaz egy SMS-készítőt a többrészes SMS-ekhez, és képes képeket tartalmazó SMS-eket megjeleníteni.
A program lehetőséget ad a Pc és a telefon közti időszinkronizálásra is.
A programnak van Windowsos, és Linuxos verziója is. A mobiltelefonokhoz többféle módon is csatlakozhat, lásd a képen.

A program angol nyelvű ablaka.

A program sok mindent tud, igazából nekem elsősorban a névjegyzék, és telefonszámok lementése, backupolása, illetve visszatöltése miatt kellett.
A történet röviden annyi, hogy van két régi Sony Ericsson hagyományos, (nem okos) telefonom, az utóbbi időkben már ritkán használtam őket, néha az akksikat feltöltöttem, de ennyi. Viszont a bennük lévő telefonszámok, és a névjegyzék lementésére kellett egy Precise puppy linux alatt is működő szoftver, mert a hozzávaló usb-s kábellel csak a képek, hangok lementését tudtam megtenni.
Régebben már itt a Puppy fórumban megemlítettem ezt a szoftvert, de az akkori bejegyzés már régen a múlté.
A mostani Covid vírus miatt nem árt, ha a sima vezetékes telefon mellé van még egy olcsó, mobil elérés is, ezért került ismét a képbe a Sony mobil, és annak puppy linux alól is használható manager programja, amivel a már lejárt SIM-ről és a telóból le lehet menteni és az új SIM-re visszatölteni az említett dolgokat. Erre régebben Windos alatt a My.Phone.Explorer-t használtam, de most nem volt kedvem a Puppyra még egy + wine-t is feltenni emiatt.
Szerencsére a Precise puppy csomagkezelőjében még elérhető ez a szoftver,

annak is a 0.36-os verziója.

A program weboldala még ma is él, és ott még elérhető a legutolsó 2018-as 0.44-es verzió.
Ezen Wammu verzió még letölhető a modernebb 32 bites xenial és bionic puppy verziókra is.
A Precise puppyra letölthető 0.36-os verzió is jól használható, és feltelepítése után azonnal magyar kezelő felülettel fogad.

A program felső ablakrészében lévő menüpontban meg ott vannak a nekem szükséges funkciók is.

A program és a régi mobiltelefon összehangolódásához nem árt, ha pl. usb kábeles összekötésnél a telefon nem az usb-módban, hanem a telefon módban van, ezt én is elfelejtettem, és hiába adtam meg a beállító tündérnek...igen ilyen is van benne! - a kapcsolódáshoz az usb kábeles pontot, szegényke a foglalt usb-kábel miatt elsőre nem ismerte fel a Sony telefont.
A telefont ezután átállítva telefon módba már a beállító varázsló(tündér) simán tette a dolgát.

Az usb-kábeles lekérdezés egy kis időbe telik, ne legyünk türelmetlenek, a szoftver teszi a dolgát, és kis idő elteltével kiadja az eredményt.

A program által kiírt és megtalált 4 telefon csalóka, valójában egy telefonról van itt szó, csak két-két eltérő sebességű portot talált meg hozzá a varázsló tündér. Ebből én a magasabbik sebességű ACM1-es portot választottam ki, és ezt adtam meg a szoftvernek, ami ezt simán elfogadta, és eztán működésbe lépett a Wammu progi.
Akinek esetleg hozzám hasonlóan ilyen -vagy más- régi telefonja van a fiókjában, és azt netán puppy linux alatt is szeretné még használni, de hozzám hasonlóan ezért nem akar még egy wine progtramot is feltenni rendszerére, annak ajánlom ezt a programot kipróbálásra.