Hát igen, a nouveau driverrel jópár NVidia kártya, főleg a régebbiek, ún. haragban vannak, és csak a normal VGA-felbontás(1024x768) a max, amit ilyenkor használni lehet. Ez már nem az első ilyen puppy verzió, ahol ez a gond előjön. Persze, ez egyéni, kártyafüggő, de azért marha jó lenne, ha a build készítők nem csak a nouveau driverre építenének egyedül, hanem betehetnének pl. egy jól bevált nv drivert (netán egy ati drivert is) mellé, hátha azzal jobban működne a régebbi NVidia kártyás gépeknél a puppyjuk. De nem, erre képtelenek, ez a mai trend, alap VGA-felbontással, vagy ha netán mégis szerencséd van, akkor a szimpla nouveau driverrel be tudsz állítani egy, a monitorodhoz illő felbontást, és ezután, ha van miből, akkor esetleg tudsz majd hozzá gyártani megfelelő, saját NVidia drivert is.
Nálam az én régi NVidia kártyámmal sajnos csak az alap VGA-felbontást(1024x768) lehet elérni, de ezzel legalább elindul az iso-ból a merevlemezre kimásolt fő MokshaPup fájlokkal.(frugall-módu használat)

És ezen a helyzeten a Skami által favorizált zarfy sem segít.(abban sincs választható nagyobb felbontás)

De legalább ebben a Puppyban végre azonnal, alapból jól működik a Pmusic, több más puppyról ez nem mondható el.

Noha alapból benne van az mtPaint, de a hozzávaló mtPaint-képlopót utólag kell beletenni, ezt vajon miért nem lehetett azonnal a csomagba betenni? Olyan kicsi a szükséges pet csomag mérete, hogy ez simán belefért volna még ebbe az iso-ba!

Van ugyan benne egy másik, Screeny nevű képlopó, de az gyakorlatilag használhatatlan képmentésre.
Arra viszont jó volt, hogy az mpv program működését bizonyítsa, egy mp4-es H-264-es kódolású videót játszik az mpv, hibátlanul.

A Pburn viszont már alapból függőség hiányban szenved!

Szóval mindjárt jobb a komfort, ha fenn van már a gépen egy normális képlopó program ami ráadásul az mtPant-al jól összedolgozik.

Nem csípem az új hangerő-szabályozót, és annak újfajta beállító ablakát.
Semmi nem segíti a pontos beállítást, nincs benne (legalább is nálam nem volt) százalékos kijelzés, ami alapján egyforma szintre lehetne hozni a csatornákat. Szemre ez nehezen megy, sokal jobb megoldás a bevált Retrovol szabályozó ablak!
Szerintem ez az új megoldás kissé túl van bonyolítva, de lehet, van olyan mazochista egyén, akinek pont ez kell.

Bár van benne alapból Pmusic, -és ez végre alapból jól is működik!- én azért a megszokott Audacious-t megpróbáltam rá felvarázsolni a Puppy csomagkezelőjéből, ami amúgy jócskán el van dugva ebbe a szélesvásznú menüben, (van olyan ember, akinek ez tetszik?) alig lehetett megtalálni. Minek kell ezt ennyire túlbonyolítani, túltolni......?
Az Audacious-hoz viszont rengeteg hiányzó függőségi csomagot kellett még a gépre varázsolni, hiába, ez a kicsontozás átka.

Azért a jól elbújtatott puppy csomagkezelőből minden szükséges függőséget beszerezve, és telepítve már az Audacious is jól működik.

Sajnos, ahogy a videójában Skami is megemlítette, lesznek olyan bevált programjaink, amik ezen a puppy verzión nem fognak jól, vagy egyáltalán működni.
Az én esetemben pl. egy ilyen bevált program az Mplayer_TrayRadioHU_1.02+pet csomag, ami a telepítése után azonnal beül a jwm tray-tálcára és onnan lehet indítani, használni. Azazhogy csak lehetne, mert a program a telepítése után nem található meg a tálcán, -lévén nincs is jwm tálca!- a meglévő alsó indítópultra viszont nem lehet betenni ezt az amúgy jól működő programot. Pech....
Noha működik, és használható ez a puppy, de aki a beépített programoktól többet akar, és netán a régi programjait is használni akarja, annak könnyen meggyűlhet a baja ezzel a jwm nélküli verzióval. Hiába szép (ízlése válogatja) a kinézet, animált az ablakok megnyitása, ha netán több régi, bevált programunk nem fog futni ezen a verzión, úgy nem valószínű, hogy azonnali késztetést fogunk érezni az oprendszer váltásra. Mindenesetre a készítőt dícséret illeti meg a végzett munkájáért!