Bár a legutóbbi kros54-féle Precise Puppy-átiratokba, illetve ezek Bgyula által exe-sített verzióikba belekerült egy nagyon jó kis rádióhallgató program, de ez windows-os, és mint ilyen, a vine-emulátor segítségére van utalva. Bár kiválóan működik, és magát a Radió?Shure programot is szeretem, de számomra mégis a nagy kedvenc továbbra is csak a jó öreg Radio Tray progi marad! Ez még a régi Ubuntu/Lubuntu/Xubuntu-s időszakom kedvenc rádiós progija, ami, úgy tűnik, hogy bár nem mai program, de állja a sarat a többi rádióhallgatásra tervezett, hasonló programokkal szemben. Mivel a Puppy Linux, esetemben a 571 Precise Lite-re a legegyszerűbb megoldást kerestem a telepítésére, ezért bár utána néztem, hogy milyen más lehetőségek vannak még, de a sourceforge oldaláról [oldalról letölthető legfrissebb Deb verzió mellé még fognak kelleni a további függőségek is, amit ugye egyesével nem nagy élmény felkínlódni./lévén ezek egy része nem tartozéka a Puppy-nak, sajnos!/
Ezt a problémát áthidalandó a Puppy csomagkezelőjéből kell feltelepíteni az utolsó előtti verziót, így az összes szükséges függőség, csomag települni fog a progival egyetemben.
http://kepfeltoltes.hu/view/140707/radi ... es.hu_.png
A képen nálam már látható, hogy a gépemen a legfrissebb Debian csomagverzió is -linkje fentebb van - telepítve van, de ne szaladjunk előre. A csomagkezelő szépen feltesz mindent, és leellenőrzi a függőséget a telepítés végén mégegyszer, maga a program pedig szépen beépül a Multimédia menüpontba. Innen indítva beül a tálcára, a már Ubuntu Linux-ban megszokott módon.

A Puppy-ra feltelepített verzió is jó, bár van két kellemetlen szokása, ami miatt pl. egy, a bookmarks.xml filében megadott rádióállomások közül, ha talál olyat, ami éppen nem működik, és ez azért elő szokott fordulni, akkor hajlamos kissé megfagyni, és pár másodpercig nem reagál az egérkattintgatásra. Miután észreveszi, hogy halott adóval áll szembe, azután már enged tovább egerészni, illetve adót váltani. Na, ennek a hibának a kivédésére kell feltelepíteni a legfrissebb Deb-es csomagot, ez a Puppy-nál nem gond, egy kattintásra megoldható. Én már két napja nyúzom, és a régi hiba nálam még nem jött elő, viszont azt is meg kell említeni, hogy az Ubuntu-nál megszokott számcíme kiírástól itt a Puppy-nál el kel búcsúzni, legalább is nálam ez a funkció valamiért nem működik. De ennyit én elnézek neki, hiszen kis erőforrásigényű, nem terheli le a processzort sem, a hang is azonnal működik, nem kell beállítgatni, a kissé szegényes induló állomáslistát pedig a már említett bookmars.xml fájl bővítésével akár ekkorára is fel lehet duzzasztani.
http://kepfeltoltes.hu/view/140707/capt ... es.hu_.png
Ja igen, a képen is látszik, az új Deb-es verzió telepítésével már ékes magyarsággal fogad minket a rádió programunk. Rádióadó címeket a Radió?Shure oldalról, illetve az internetről is szerezhetünk, csak számolni kell azzal, hogy sok halott link lesz bennük a gyakorta megszűnő adók miatt. Az állomásokat tartalmazó fájl az ~/.local/share/radiotray/bookmars.xml útvonalon érhető el a Puppy-ban, mellette ott van a gyári config.xml is, ezt a két filét mindenesetre nem árt elmenteni, ha nagyon túleditálnánk őket, és valamiért nem indulna el a program. Mindjárt idelinkelem a képen is látható saját bookmars.xml fájlomat, (ebben benne van pár magyar állomás is) az eredetit, ha elmentetted, akkor erre lecserélheted, természetesen a file nevét javítani kell a (bookmars.xml) megfelelőre, a _sajat tag-et ki kell venni belőle. Van még mellette egy _full jelzésű fájl is ez, kb. úgy többszáz adót (nem számoltam meg, de ennek a betöltése kis időbe telik a programnak, nem kell megijedni, beolvasás után már gyorsan működik ezzel a giga filével is) tartalmaz, természetesen van benne halott link, akárcsak a saját xml-ben, de vannak halottnak látszó, de csak ideiglenesen sugárzó adók is, erre azért nem árt figyelni. Akinek csak egy egyszerű, háttérrádiózást adó progi kell, annak tudom ajánlani a Radió Tray-t, nekem régóta bevált progim Linux alatt.