Kezdő lépések.

A puppy linux operációs rendszer és szoftverei
kros54
Adminisztrátor
Kapcsolat:

Re: Kezdő lépések.

Hozzászólás Szerző: kros54 »

@Asterix:
Ha már a Puppy helyett telepítetted, ennyi erővel akármelyik Windowst is választhattad volna...
A Puppy óriási előnye, és kár, hogy valamiért ezt nem tapasztalhattad meg, hogy 200 MB ISO-val működik.
Elég sokan és legkülönbözőbb hardverek alatt be tudták már izzítani.
Jó, a Csipesz-féle megoldások már nagyobbak, de még mindig a feléig sem érnek választottadnak.
Sőt, az általad említett nem kisebb, mint egy win7.
De kinek a pap, kinek a ...

Asterix

Hozzászólás Szerző: Asterix »

Üdv!
kros54: Talán igazad van,de azok a kis Puppy-k,amelyet Ti is használtok pl. Precise 571,Retro Puppy,stb, és tudnátok mindenben segíteni,nos azok nem mennek ezen a gépen. :(
Esetleg, ha valaki "gyártana" egy PAE-s, i686-t,ami talán megeszi az APU-mat,lehetne szó visszatérésről. :lol:
(később majd beszerzek egy Core2-es intel gépet)
Az SSD(Win7) most kiiktatva.
S-kami: Lehet,már este teszek fel képeket (a guvcview fenn van,majd kipróbálom).Van Yandex.ru táram, ide majd linkelek.
Most csak egy kép
Csatolmányok
desktop
desktop
desktop.jpg (504.96 KiB) Megtekintve 4573 alkalommal
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Asterix 2015.07.22. 20:25-kor.

kros54
Adminisztrátor
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: kros54 »

Alighanem igazad van: a hardvered itt Puppy-körökben nem számít mindennapinak, sőt...
Sok sikert az új oprendszerhez, egy másik szálon olvashatod, hogy tájékozódás itt is történik, sőt, az általad választott rendszer is volt már említve.

NTamas

Hozzászólás Szerző: NTamas »

kros54 írta:@Asterix:
Ha már a Puppy helyett telepítetted, ennyi erővel akármelyik Windowst is választhattad volna...
Nem akarok vitatkozni, inkább csak egy gondolatot írnák le ehhez, mintegy egyszerű megjegyzést csupán./azt kissé bővebben kifejtve./

Az elmúlt napokban két új belépő tagunk is ismerkedett a Puppy Linux verziókkal, több, kevesebb sikerrel.
Ami külön örömteli dolog az az, hogy bár mindketten nehezen tudtak a telepítéseken úrrá lenni, nem adták fel, hanem a nehézségek ellenére (egyiküknél a technika adta nehézség miatt) tovább keresgéltek, és ahogy elnézem, -bár a fejem fölött a hőmérő még mindig 38 fokot mutat itt a lakás leghidegebb részében, és talán emiatt nem is emlékszem már pontosan a teljes történetre - mindketten megtalálták a nekik legmegfelelőbb Linux verziókat, írom ezt akkor is, ha egyiküknél nem a hagyományos minimális méretű Puppy családból való Linux verzió lett a befutó.

Ezt én nem tartom ekkora gondnak, már amiatt sem, hiszen mindkét fórumtársunk sokkal modernebb gépekkel bír, mint az úgymond hagyományos Puppy-kat futtatók úgy általában. Ez persze jó dolog, de ez magával von egy-két olyan dolgot is, amin itt a fórumban már jó ideje beszélgetünk, és a témát eléggé alaposan ki is veséztük.

Ez pedig a gyengébb-erősebb(modernebb) gépekkel bírók közötti ún. örök ellentét, és az abból adódó nézetek közötti eltérés. Nyilván aki gyengébb technikával kénytelen beérni, az az egyszerűbb, kisebb méretű, hagyományos Puppy-kat részesíti előnyben, noha a tudat alatt bennük is megvan az a vágy, hogy bár ezen, nevezzük inkább alap Puppy kiadásoknak egy, a méretük miatt behatárolt eszköz és programkészletük van, ami az egyszerűbb, mindennapi dolgokra több-kevesebb sikerrel még ma is elég, de jó lenne ezeken felül más programokat is kipróbálni, hátha elindulna, működne, de sajnos ez -kevés kivétellel- nem jön össze. Ennek oka elsősorban a technika, másodsorban a modernebb, nagyobb méretű programok ezen a szerény technikán már nem igazán képesek hatékonyan működni, már, ha elindulnak rajtuk egyáltalán. És ekkor, ilyenkor a legtöbb Puppy-val ismerkedő Linux felhasználó bizony fel szokta adni a kísérletezést, a kitartóbbja pedig -mint azt jómagam is teszem mostanság(lásd pl. az mp3gain program újbóli előhozását a nálam épp felmerült igény kielégítésére!)- a széles régi-új programválasztékból igyekszik olyan alkalmazásokat levadászni, amelyek az újabb felmerült felhasználói igényeket ezeken a szerény technikákon is képesek kielégíteni. (többnyire sikerrel)

Azon szerencsésebb fórumtársaink, akik korszerűbb gépeket birtokolnak, erre egyenlőre nincsenek rászorulva, hiszen számos modernebb Puppy verzió van, jobb, nagyobb programkészlettel felvértezve, illetve vannak olyan, méretükben már a kros54 által is említett, Windows méretű Linux verziók is, amik kinézetre, tartalomra is korszerűbb programkészlettel bírnak, eszközkészletük is a modernebb, az újabb gépekre van behangolva, így természetes dolog, hogy ezen újabb, modernebb gépek tulajdonosai ezen Linux verziók felé fognak fordulnak, teszem hozzá, jogosan. Ha pedig ezen verziók között találnak olyat, ami nekik minden szempontból megfelel, annak csak örülni lehet!

Végül, ezen újabb gépeket használók közt is vannak azért kísérletező kedvvel megáldott egyének, akikben azért még ott van a kíváncsiság, készség, hogy jó-jó, van egy nagyméretű Linux cuccom, ami most per-pillanat mindenre elégnek tűnik, de, ha lesz, vagy van egy olyan gép, ami nem olyan combos kiépítésű, mint amire most ezt a nagyméretű Linux verziót felhúztam, és netán majd ezzel a kisebb gépezettel kényszerülök esetleg működni/azt használni, akkor ezen nagyméretű programokat nem tudnám e kisebb, akár kinézetre is egyszerűbb, de szolgáltatását nézve szinte azonos megoldásokkal bíró programokkal kiváltani, esetleg mindezeket egy kisebb méret Linux verzióba beleépítve azt összehozni, megépíteni.

És ekkor jön el annak a közismert közmondásnak az ideje, -innen, ebből a látszólagos, vert helyzetből szép a győzelem igazán!- mert az így megépített, saját Linux verziót megalkotó egyén remélhetően ekkor fog majd rádöbbenni arra, hogy miért is lettek a Puppy linux-ok eleve kitalálva, és megalkotva.

janugsa
Adminisztrátor

Hozzászólás Szerző: janugsa »

Én ki sem bírnám ha csak egy oprendszer lenne a gépemen.
Főleg ilyen gépen, csak egy kisajátítja az egész gépet.

Asterix írta hogy a Legopen nopae verziós elsőre elindult neki.
Kicserélni a kernelt pae-sra a legegyszerübb dolog.
Itt van videó róla, a Legopen-ről és a kernelcseréről.
http://youtu.be/vQ7bViBk29Y

A most(2015 julius kernel 4.1.2 ) ez a legújabb kernel és itt van:
http://murga-linux.com/puppy/viewtopic. ... 290#856290

S-kami
Adminisztrátor
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: S-kami »

A jelenlegi gépemen a windows 7 elég szépen megyeget, bár néha hirtelen felzúg a hűtő benne és néha akadozik böngészésnél, szúval akadozgat, de elmegy, mindegy, család miatt az kell... :D

A puppy tahr és vivid puppy ment rajta, utóbbi valamivel gyorsabban, mint előbbi, szóval volt egy egészen jól használható konfig.

A gépet a gyerekektől örököltem, ők most kaptak egy rendes gépet játszani, nekem meg jó lesz ez is...

A helyzet az, hogy kíváncsi lettem én is, mi lenne ha és telepítgetni kezdtem... Borzalmas tapasztalatokkal zárult a dolog, csak pár példa a jónéhány próba közül:
Az android új verziója -4.4.R3- kifagyogat, 5.1.1 el sem indul, kuka...
Ubuntu új verzió szép, sok minden nem indul ugyan, hiányzik amire szükségem van, nem ott van, driver nem az igazi, stb...kuka...
Antix mx-15, hát... sok minden van benne, nem rossz, de ez sem hoz teljesítmány javulást, nem az igazi...

És akkor jön az ihlet, Linux mint 17.2 cinnamon 64 bit...
Hát meg vagyok döbbenve, eddig nagyon bevált... El sem hiszem, ahhoz képest nem kért túl sokat, talán 2 gb szabad hely, meg van a gépben 2 gb ram.
A grafikus kártya alsó hangon kétszeres FPS -el fut, de azétr felraktam a gyári nvidia drivert is, saját kezelő programmal, szuper.
Magyar és érthető, a menü nagyon logikus elrendezésű, eddig mindenben megfelel, engem most nagyon meggyőzött, régen nem találkoztam ezzel az érzéssel.
A gép nem nyöszörög, szépen, egyenletesen fut és minden eszközöm megfelelően fut... eddig csak pozitív tapasztalat és óriási meglepetés, nagyon kényelmes... ezek szerint tényleg nem véletlenül az egyik legnépszerűbb, évekkel ezelőtt valahogy nem volt ilyen meggyőző... Eddig nagy kedvencem lett.

A lényegről viszont hajlamosak vagyunk elfelejtkezni.
A nagy kérdés az, amiért én is puppy linuxot kezdtem el használni, hogy mi van akkor ha meghal a vinyó, vagy nagyon kicsi és gyenge gépünk van és adott esetben csak néhány dolog miatt, adott esetben valamilyen munkára kellene a gép, vagy csak egy-két adott feladatra.
Ez lehet játék, youtube -gép tévére kötve, torrent gép, vagy egyszerű szövegszerkesztő.
Ha ebből a szempontból nézzük, már nincs is olyan sok disztró.
Sokszor, ha nincs vinyó, van hogy csak hetek, hónapok múlva tudnak 10-20 ezer forintokat kisajtolni a családi kasszából emberek egy rendes vinyóra.
Ilyenkor jön a puppy és az aztán lehet a régi p3-p4 -es gép vagy az atomállat mindentlövő gamerPC.
Na erre kell egy kis rendszer ami gyorsan betölt és benne kell legyen az a néhány program, testreszabható kell legyen és hát férjen el a pendrive -on.
Sokáig használtam például egy 1 GB pendrive -ot browserlinux -al, ahol a rendszer maga 70 mb körül van, a mentés fájl 256 mb és tudtam vele dolgozni. Ezt nem verte semmilyen más linux akkoriban.
Ma már a legkisebbnek számító pendrive beszerzése után egy 8 gb -os tárhely áll a rendszelkezésemre... mint egy nagy óceán a korábbiakhoz képest és minden programom elfér rajta.
Az új, save to directory móddal nem mentésfájlban, hanem konkrétan fájlrendszerben tárolódnak az adatok, így egyszerűen kereshető, módosítható minden változás és fájl.
Ez szinte teljes értékű rendszert ad anélkül, hogy a gépben lévő merevlemezt és adatokat féltenem kellene.
Nekem ez a puppy. :mrgreen:
Puppy linux ! Mert megérdemlem !
Gyertek fel a csetre ! Katt ide a csevegéshez: https://discord.gg/9pm6rTfG5s

Asterix

Üdv!
janugsa:erről a kernel-cseréről még beszélgetünk! Van még egy 250 GB-os sata vinyó valahol a fiókban. :)

Asterix

Üdv!
Nos,sok munka után (kernel csere), a 250GB-os sata vinyón most ezt telepítettem fel!
capture13657.png
capture13657.png (212.51 KiB) Megtekintve 4521 alkalommal
A LegOpen-t kicseréltem x64 kernelre is, felállt a rendszer, de a desktopon levő parancsikonok lefagytak, csak a menűből lehetett bármit indítani.
Még kisérletezem!

Viszont szeretném ha 1920x1080 lenne a felbontásom? Ez ügyben várom segítségeteket!

Asterix

Üdv!
Van egy:"amd-driver-installer-15.20.1046-x86.x86_64.run" fájlom,amit az AMD oldalárol szedtem le.
Ez futtatható ezen a rendszeren?
(kernel:4.0.4 PAE, i686)

janugsa
Adminisztrátor

Hozzászólás Szerző: janugsa »

http://murga-linux.com/puppy/viewtopic.php?t=93949

Kell a kernel src és a devx is, mivel ezek sfs fájlok ezért csak fel kell őket csatolni, majd a végén le.
A puppyn elindítható az amd.......run fájl,

De én is csak olvasgatom. Sohasem csináltam.

Válasz küldése

Vissza: “Puppy Linux”