Kezdő lépések.

A puppy linux operációs rendszer és szoftverei
Asterix

Re: Kezdő lépések.

Hozzászólás Szerző: Asterix »

Üdv!
NTamas
Az a gép amit a képekn látsz. 3 bejegyzéssel feljebb irtam.(AMD Sempron 3400+,chipset,VGA=NVidia)
A vga-ra gyanakszom én is.
Megkisérlek egy Pr571Lite-hu 571.exe Puppy-t elindítani rajta.Bár egyenlőre halovány fi...gőzöm sincs arról,mi az a "frugal" telepítés.
Csak,ha nem válik be ez sem,ne csessze el az XP boot-ját.
Esetleg kiveszem a benne levő 250 Gb-os SATA vinyót és beteszem az asztali gépembe (AMD FM1 A8-3870K APU,8 GB 1866 MHz ram,Dell U2312HM 1920x1080 monitor,SSD + 2 db 2TB-os sata Wincsi+ 4 üres sata hely).Feltelepíteném és F2> melyikről bootoljon. Ez esetben melyik (PAE,esetleg 64 bit) magyar v. magyarosítható és viszonylag új Puppy-t válasszam? (a LegOpen.hu,a vlina-R2,a thar41,a bodhi-3.0.0-64,a vivid-6.5_PAE müködik penről is)

janugsa
Ezeket probáltam,de nem jutottam semmire vele.

NTamas

Hozzászólás Szerző: NTamas »

Asterix írta:Megkisérlek egy Pr571Lite-hu 571.exe Puppy-t elindítani rajta.Bár egyenlőre halovány fi...gőzöm sincs arról,mi az a "frugal" telepítés. Csak,ha nem válik be ez sem,ne csessze el az XP boot-ját.
A Windows XP bootját az EXE-s telepítő nem fogja elrontani, gyakorlatilag az XP boot.ini filéjének a végére fog a telepítő egy sort beszúrni/beírni, így fog majd kinézni a boot.ini fájl: -vastaggal kiemelve a pluszként beírt sor látszik-

[boot loader]
timeout=9
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional - magyar" /noexecute=optin /fastdetect

c:\grldr="Start Puppy Linux"

Ez az utolsó bejegyzés ezt fogja eredményezni:
Kép
vagyis kapni fogsz egy dual-boot menüt, ahol fent a windows xp-t fogod tudni elindítani, az alsó sorral meg a puppy linux-ot.
Az ne zavarjon, hogy a képen w7 van, mert a kép egy w7-es rendszeren készült, arra, amellé is fel tudja tenni az exe-s telepítő a puppy linux-ot.
Ha az alsó sort választod a dual boot-os menüből, akkor meg ezt a Puppy indítóképernyőt fogod majd megkapni, ahol a felső sor a mentésfájl készítésével egybekötött Puppy linux indításra való, az alatta levő sor pedig a mentésfájl nélküli Puppy Linux elindítására való.
Kép
Természetesen azt a verziószámot, puppy nevet fogod majd ott látni, amilyen verziót te töltöttél le és telepítettél fel a windows xp mellé a merevlemezedre.
Ez a windows-os exe-s telepítő azért is jó, mert a windows mellé telepített linux a windows-ból uninstallálható!!! -windows-os uninstall-ja lesz neki- és ha nem kell, teljesen eltávolítható a windows mellől, és a windows bootját sem fogja elrontani./uninstall esetében törölni fogja a boot.ini fájlból azt az utolsó sort, és természetesen kitörli a merevlemezre, egy külön alkönyvtárba feltelepített Puppy Linux fájlokat is!/

janugsa
Adminisztrátor

Hozzászólás Szerző: janugsa »

Live cd-vel kipróbálni:
puppy pfix=ram nouveau.modeset=0

esetleg, ha a fenti nem segít:
puppy pfix=ram nouveau.noaccel=1

NTamas

A nouveau puppy-ba beépített drivere a legtöbb régi NVidia kártyához nem jó, attól már sokkal jobb, ha inkább a sima nv beépített alapdriverrrel indít, csak ekkor felléphetnek képeltolódások a nem megfelelő frekvencia miatt, de ezzel elvileg el kell indulnia, utána már tud korrigálni.
Engem inkább az abban a laptopban lévő NVidia NForce alaplapi chipset zavar, nem tudom, ezen chipkészlet mennyire van alapból támogatva.

janugsa
Adminisztrátor

Láttam nv -t is a murga fórumon:
puppy pfix=ram,nox nouveau.modeset=0

Igy az asztal nem jelenik meg csak a kurzor, xorgwizard -ot beírva elindul és az nv -t választani ki.
Telepített puppynál csak egyszer kell megcsinálni.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára janugsa 2015.07.17. 00:37-kor.

NTamas

Na, akkor pár lehetőséget felvázoltunk, most már a kérdezőnek kéne lépnie, neki kéne a próbákat megejteni.
Addig is várunk türelemmel.
Jó éjszakát!

Asterix

Hozzászólás Szerző: Asterix »

Üdv!
Minden kisérletem kudarc volt. :cry:
Eddig jutott a gép:
"loading /vmlinux.....
loading /initrd.gz....ready
early cosole in decompress_kernel
KASLR using RDT SC.....
Decompressing Linux....Parsing ELF....Performing relocation......done
Booting the kernel"
Innentől "_" csak a kurzor villog, amig meg nem unom!

Szóval a tegnapi napom ráment erre,vagy 30 féle Puppy-t próbáltam.(arhive.org,Puppy szekció)
A notit elraktam!
Áttértem az asztali gépre.Van egy 500GB-os Sata vinyó.
Az éjjel sokat kipróbáltam. Érdekes volt,hogy a LegOpenHu (unicorn_Legopen 2.0, kernel=3.19.3-EmSee-32-nopae)elsőre felállt 1920x1080 felbontásban.
De 4-es kernellel vagy PAE verzióst nem találtam!Hol találok? Kernel csere még nem játszik nálam.
Müködik a DebianDog-Jessie-jwm_icewm-3.16.0-4-686-pae és a DebianDog-Wheezy-openbox-3.16.0-4-686-pae valamint a thar41, a vlina-R2, a FatDog64. A DebianDog-Jessie openboxos változata érdekes módon nem állt fel!(AMD-gép)
Többet is néztem,de csak azokkal foglalkoztam amelyek simán elindultak.
Most vagyok gondban,melyiket telepítsem? LegOpen,Tahr v.DebianDog? :?:

janugsa
Adminisztrátor

Nem az lehet hogy a géped uefi-s módban bootol és ezek a puppyk tudják?
Át lehet állítani normal bootra?
Kérdezem mert nem használtam ilyent.

NTamas

Szinte biztosan UEFI-s alaplapja lehet, de hogy milyen gyártmányú, az rejtély, ugyanis a kérdező csak ennyit árult el az asztali gépéről, idézem:

... Esetleg kiveszem a benne levő 250 Gb-os SATA vinyót és beteszem az asztali gépembe (AMD FM1 A8-3870K APU,8 GB 1866 MHz ram,Dell U2312HM 1920x1080 monitor,SSD + 2 db 2TB-os sata Wincsi+ 4 üres sata hely) ...

Namost, az a CPU az egy AMD FM1 A8-3870K APU egység, ez egy Socket FM1 foglalatú Liano processzor, amiben már benne van egy DirectX 11-es AMD Radeon HD 6550D GPU is. DE, hogy ez a proci milyen alaplapban van, azt nem írta, szemérmesen elhallgatta, így nem tudjuk, de feltételezhetően UEFI-Bios-os alaplap lehet az, hiszen ennek az említett procinak a tesztjében is egy ilyet, egy UEFI-s Asus alaplapot használtak.
Ehhez az asztali géphez-processzorhoz meg eleve PAE-s kerneles Puppy Linux o-k valók.
És ugye azt sem írta meg a kérdező, hogy csak a prociba épített Radeon-t használja videókártyának, vagy netán van még a gépben egy diszkrét másik videókártya is, mert ugye ez sem mindegy......

janugsa
Adminisztrátor

Szerintem az UEFI tárgytalan. Ahogy olvasgattam csak a Fatdog64 tudja.

Egy kernelcserét kellene csinálni egy nem működő puppyn. Leírom.

Válasz küldése

Vissza: “Puppy Linux”