Kezdő lépések.

A puppy linux operációs rendszer és szoftverei
tomajer

Re: Kezdő lépések.

Hozzászólás Szerző: tomajer »

Szuper!

Csak ne felejtsük el, ha lehet, hogy én is kezdő vagyok, (ééés énis ötven pluszos ... tudom nem mentség :lol: ) és tök jól elhasználgatom amit ti megcsináltatok, de azért "alkotni" azt nem tudok:-(

Szóval szájbarágósabban, ha kérhetem!

janugsa
Adminisztrátor

Hozzászólás Szerző: janugsa »

http://murga-linux.com/puppy/viewtopic. ... 444#678444
Kipróbálva. Leírom mit kell csinálni.

Letöltöd, kicsomagolod valahova. Kapsz 3 fájlt. A slidesaver fájlra kattintva
ELINDUL a képernyővédő, ha megunod egér mozdítva , ha most kattintasz a slidesaver fájlra akkor LEÁLL.

Alapbeállítás 5 mp idő után a kép és 3 mp-enként cserélődik.
Alapbeállításban a háttérképeket nézi.
Beállítás: programot leállítva a slidesaver fájlt kell szövegként megnyitni, és a felső 3 sorban lévő részt átírni Nálam most ez van beírva ( root/1 a képeim mappája):
DELAY=60 # in seconds
INTERVAL=20 # in seconds
PICDIR=/root/1

Ha a slidesaver fájlt kihúzhatod az asztalra, onnan indítható leállítható.
Igaz nem ártana az usr/shar/applications mappába csinálni neki rendes
.destop-ot mert nincs a menüben és ikonja sincs.
A hozzászólást 3 alkalommal szerkesztették, utoljára janugsa 2015.06.04. 09:16-kor.

NTamas

Hozzászólás Szerző: NTamas »

Máris szállítok egy lehetséges -automatán induló slideshow- megoldást a Viewnior képnézegetőhöz.
A megoldás neve: Viewnior_Slideshow.pet
A pet csomagot feltelepítve a Viewnior-t is tartalmazó bármelyik Puppy verzióra, az a telepítése után beépül annak menürendszerébe, és onnan lehet elindítani a Viewnior-os slideshow-t!
Kép
A slideshow-ból kilépni a billentyűzeted Esc gombjának az egyszeri megnyomásával lehet, ekkor visszajön a Viewnior képnéző program ablaka, ebből legegyszerűbben ismét egy Esc gomb lenyomásával lehet végleg kilépni, illetve gyakorlott felhasználók az ablak bezárása gombbal.

Egyetlen megkötés van csupán, - mivel a script úgy lett megírva - hogy a képeknek meghatározott helye van, ez pedig ez:
/root/PICRURES/
Ebbe a PICTURES nevű könyvtárba kell a képeidet beletenni, és ha kész vagy a Puppy menüjéből máris elindíthatod a slideshow-t.
Remélem működni fog mindenkinél, még csak most főzöm le a kávét, és kissé nehezen ébredek, este sokáig voltam a gépnél. :D

Utóirat:
Az /usr/share/applications menüből a Viewnior-Slideshow.desktop filét akár ki is húzhatjuk az asztalra, a desktopra, ott a fájl nevét megszerkesztve,
Kép
-a filenév végéről letöröljük a .desktop részt, majd az ok-val mentve átnevezzük - és máris kész a legegyszerűbb asztali ikon a Slideshow-hoz.
Kép
A hozzászólást 4 alkalommal szerkesztették, utoljára NTamas 2015.06.04. 10:48-kor.

tomajer

Köszi!

Ez idáig megvan.
(NTamásé)
Szépen megy is. Már csak valahogy automatizálni kéne:-)
Tudom telhetetlen vagyok.... de azért az igazi az lenne, ha tényleg képernyővédőként működne, és három perc tétlenség után elindulna.

Háát vagy megtanítotok, hogy a menüből hogy lehet asztali ikont csinálni, mert ez nekem nem megy:-(

NTamas

Ez nem a puppy rendszer beépített képernyővédő alkalmazása, hanem egy külön programhoz való automata Slideshow indító pet csomag!
Lévén maga a Viewnior program is egy külső, külön alkalmazás! - nem pedig a Puppy beépített képernyővédő alkalmazása!
Azért ehhez gyártottam a pet csomagot, mivel azami ezt a programot mutatta neked meg, mint egyik lehetséges slideshow-t tudó alkalmazást, de mivel az idősebb felhasználóknak nehezebbre esik magában a programban bekapcsolni a diavetítési funkciót, ezért készült el ez a kis pet csomag, amit a menüből, és most már az asztalról is el lehet egy kattintással indítani, ezáltal a nem rutinos Puppy felhasználók is tudnak diavetítést csinálni maguknak.
Amúgy lecseréltem az előző pet csomagot, ugyanis abban az egyik fájl nevét rosszul adtam meg, de már a frissített verziót lehet leszedni a fenti linkről is.
A név elírás működésbeli hibát nem okoz, ugyanis a programba előzőleg beépített régi nevén lévő slideshow.desktop filét neveztem át Viewnior-Slideshow.desktop filére, ez csak szépészeti beavatkozás, azért, hogy a fenti kiegészítés szerint, ha kirakod a már átnevezett Viewnior-Slideshow.desktop filét az asztalra, teljesen egyértelmű legyen, hogy az asztali ikon mihez tartozik és milyen funkciót indít el az asztalról.

NTamas

janugsa írta:http://murga-linux.com/puppy/viewtopic. ... 444#678444
Kipróbálva. Leírom mit kell csinálni.

Letöltöd, kicsomagolod valahova. Kapsz 3 fájlt. A slidesaver fájlra kattintva
ELINDUL a képernyővédő, ha megunod egér mozdítva , ha most kattintasz a slidesaver fájlra akkor LEÁLL.

Alapbeállítás 5 mp idő után a kép és 3 mp-enként cserélődik.
Alapbeállításban a háttérképeket nézi.
Beállítás: programot leállítva a slidesaver fájlt kell szövegként megnyitni, és a felső 3 sorban lévő részt átírni Nálam most ez van beírva ( root/1 a képeim mappája):
DELAY=60 # in seconds
INTERVAL=20 # in seconds
PICDIR=/root/1

Ha a slidesaver fájlt kihúzhatod az asztalra, onnan indítható leállítható.
Igaz nem ártana az usr/shar/applications mappába csinálni neki rendes
.destop-ot mert nincs a menüben és ikonja sincs.
Na kérem, meg is van ez is, egy pet csomag formájában. A Delay beállítási idő, amit a menüben lévő bejegyzésre, vagy az asztalra kitett ikonra való kattintás után eltelt idő, - ezután a képernyővédő elindul - az a tomajer kérése alapján 180 sec, azaz három percre lett beállítva, az egyes képek közötti váltás 15 sec-re lett belőve.
Kép
Természetesen ez a kis program is beírja magát a Puppy menüjébe.
Kép
Továbbá az előző megoldáshoz hasonlóan itt is kitehetjük az /usr/share/applications-ba kerülő desktop filét az asztalunkra,
Kép
és a filenév szerkesztése után, - a .desktop részének kitörlésével - normális asztali ikont gyárthatunk.
Kép

Az elkészült pet fájlt innen tölthetitek le: Puppy-Slideshow.pet
A pet csomag a Precise 571 Lite Puppy-n úgy működik, ahogy janugsa megálmodta, alapértelmezésben a Puppy háttérképeit váltogatja, egér, vagy billentyű-mozgásra a képernyőkímélő leáll, és ha a menüre,vagy az asztali filmtekercs ikonra kattintasz újból, akkor kikapcsolja magát. Ez utóbbit, a helyes kattintást érdemes begyakorolni, én a csomag készítése közben sikeresen duplákat kattintva újból elindítottam a leállítani kívánt alkalmazást. :D

tomajer

Urak! Köszönöm!

Jansuga megoldása már "nyersen" is tökéletes lett. Így extrázva még nem próbáltam, de remélhetőleg sikerül letöltenem itt a kocsiban és tesztelem.

Még egyszer köszönöm a segítséget. Én egy hete csak olvasom és próbálgatom... ahelyett, hogy kérdeztem volna:-(

Nna akkor hogy ne essek ebbe a hibába megint:

Hetvenplusszos édesanyám, bizony zenéket is szeret hallgatni a gépéről. (elkényeztettem :) )

Tudtok e ajánlani olyan média playert, ami a win mplayerhez hasonlóan tud lejátszási listákat kezelni, és a fájlrendszerben való keresgélés nélkül tud rákattintani az éppen neki szimpatikus előadóra, albumra?

Jja igen Lupu 52... valahányas amit feltettem neki.

Ui: Kipróbáltam Ntamas pet változatát. Tökéletesen működik. És az ikont is sikerült megcsinálnom.
Remélem az öregekén is sikerül, mert nekem Pentri2-m van.... ami ugye precise, de nekik a luput tettem, mert az hasonlít legjobban a winre.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára tomajer 2015.06.05. 09:11-kor.

tomajer

Van még egy kérdésem: Azokat a fájlokat amiket most letöltöttem, hol találom ebben a könyvtárrendszerben? (csak hogy ne kelljen minden gépre újra letölteni)
Kiírnám egy pendrivera őket, és boldogság lenne...

NTamas

tomajer írta:Van még egy kérdésem: Azokat a fájlokat amiket most letöltöttem, hol találom ebben a könyvtárrendszerben? (csak hogy ne kelljen minden gépre újra letölteni)
Kiírnám egy pendrivera őket, és boldogság lenne...
Csak röviden, mert meló közben vagyok!
Minden Linuxban van egy alapértelmezett könyvtár, ami a Linux feltelepítése után fogadja a letöltött állományokat, ez rendszerint a Downloads - esetenként néha előfordulhat Download nevű is, vagy Letöltés nevű is - névvel ellátott mappa szokott lenni, ennek az elérése a legkönnyebb, elindítod a Linux-od fájlkezelőjét, -ez nálam a Rox-filer - és ez a filekezelő azonnal a rendszer /root könyvtárába nyílik meg,(ha ez az alapbeállítása) ott fogod magad találni, és ott megkeresed a Downloads mappát, remélhetőleg itt megtalálod az énáltalam gyártott két pet- Viewnior_Slideshow.pet és a : Puppy-Slideshow.pet- állományt, és a janugsa féle SlideSaver.tar.gz filét is.
Még egy dolog, nem tudom, milyen webböngészőt használsz, de mindegyikben be lehet állítani, hogy a webböngészőből kezdeményezett letöltések hova landoljanak a gépen. Ez szintén alapesetben a Downloads mappa szokott lenni,(ugyanis a webböngésző felismeri, és használja a Puppy rendszer alapként beállított letöltési mappáját! de pl. a magyar nyelvű Firefox-ban előfordulhat Letöltés vagy Letöltések nevű alapértelmezett letöltő könyvtár is.(illetve olyan nevű, amilyet a Puppy verzió készítője, vagy a felhasználója beállít, tehát érdemes a böngésző beállításában ennek utána nézni!) Ezek szintén a root könyvtárban szoktak helyet foglalni, tehát ott kell keresni őket.

Médialejátszóként egy többeknek már nagyon bevált -így nekem is - média lejátszót merek ajánlani, ez az SMPlayer nevű program. Képes lejátszási listák kezelésére, tud URL-ből stream filét megnyitni, stb.
Kép
Kétféle kernelfajtához illő változatának tudom adni a linkjét, van i486-os hoz illő verzió:
smplayer-14.9.0-i486.pet
és van a i686-os kernelfajtához való verzió:
Precise 5.5 , 5.6.1 , 5.7.1 and Slacko 5.7.0 - de jó másik olyan puppy-hoz is, ami i686-os kernelt használ!
smplayer-14.9.0-s-i686.pet

Közben találtam egy Thar-Puppy-hoz illő verziót is:
smplayer-14.9.0_tahr.pet
ez meg az ehhez -thar verzióhoz!- való smtube szotver:
smtube-15.5.17.pet - bár az smtube újabban nálam nem működik semelyik smtube-s verzióval sem! -

Mindkét verzióhoz feltétlenül kelleni fog egy kiegészítő állomány is:
i486-hoz: -elvileg működik i686-on is-
qt4.4.8.2.pet
i686-os kernelhez:
qt-everywhere-opensource-src-4.8.2-i686.pet
vagy ez, ha csatolható, sfs fájlként akarod használni: -mindkét kernel verzióhoz jó, elvileg-
qt-4.8.2_sfs4.sfs
A hozzászólást 5 alkalommal szerkesztették, utoljára NTamas 2015.06.05. 13:13-kor.

kros54
Adminisztrátor
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: kros54 »

Egyébiránt majdnem mindegy, hová töltöd le.
Pl. megteheted azt, hogy akármilyen oprendszer alatt letöltöd a pet-csomagokat, s rámásolod a pendrive-re.
Aztán ezt csatlakoztatod a kívánt géphez, ott látod, hogy felmountol, és a telepítést elvégzed a pendrive-ról.
Továbbá, ha letöltötted, csinálhatsz egy e-mail-t, amelybe csatolmányként feltöltöd, s elmented. Azután a tetthelyen megnyitod, a csatolmányt letöltöd,
stb.
Kihagytam a mobiltelefont, a fényképezőgép memóriakártyáját...

Válasz küldése

Vissza: “Puppy Linux”