Kezdő lépések.
Re: Kezdő lépések.
A szokásos eljárás :
1. formázni az usb-t fat32 fájlrendszerre , beállítani boot-ra a partíciót
2. létrehozni az usb-n az egyes puppy-k könyvtárait
3. kibontani az iso fájlokat a könyvtárakba
4. futtatni a grub4os-t ( a grub települjön az usb-re )(mj.: Search only this device)
1. formázni az usb-t fat32 fájlrendszerre , beállítani boot-ra a partíciót
2. létrehozni az usb-n az egyes puppy-k könyvtárait
3. kibontani az iso fájlokat a könyvtárakba
4. futtatni a grub4os-t ( a grub települjön az usb-re )(mj.: Search only this device)
-<(].K.u.L.u.S.z.[)>-
-----------------------------------------------
Elérhetőségeim: Angol irc csevegő, (reg mentes) Discord, YouTube
Hát nem kezdődik egyszerűen a közös életünk a Puppy-val... Talán mindkét gondom egyszerű, de egyelőre kifogytam az ötletekből.
1) Chromium vagy Google Chrome indítása: először volt gondom a 'nem lehet root-ként futtatni'-témakörrel, a linkek segítségével átírtam a start script-et (itt a fórumon amúgy a link a Google Chrome-megoldását mutatta, de a Chromiumnál az opt könyvtát tök üres, mindegy, megtaláltam a scriptet), átírtam a javasolt --user-data-dir megoldásra, na innentől kezdve gyakorlatilag hibaüzenet nélkül nem csinál semmit. (Most, hogy gondolkodom, ha végeztem ezzel a posttal, nyitok egy terminál ablakot és onnan indítom, biztosan mond valami okosságot). Ezután leszedtem a következő post-ban lévő linkekről az SFS-es megoldást, ez is elindul egy kis ablakkal, megkérdezi, alapértelmezetté teszem-e a Google Chrome-ot, bármit választok, ugyanúgy nem csinál semmit. OK, innen folyt. köv, megnézem, mit mond a terminál.
2) Szeretnék a laptopomról hozzáférni a Puppy-hoz, mivel a Puppy-s gép egy CRT tévére van rákötve, és hm, nem kényelmes itt parancssort böngészni (800x600-ban meg nem fér ki a PPM
). (OFF: 25 éve persze még jó volt a nagytévén a a C64-et BASIC 2.0-ban programozni
) Szóval telepítettem az X11VNC programot, el is indul, szerintem adná is az adatokat, ha tudnék hozzá a Win-es laptopról csatlakozni. Time Out-tal leáll a VNC kliens. Az X11VNC weboldala azt írja, gyakran alapesetben tiltott az 5900-as port, így futtattam a tűzfal programot (bár hogy helyi hálón ennek van-e jelentősége...?), megadtam kivételnek az 5900-as portot - ugyanúgy semmi. Hogyan tudom leellenőrizni, hogy a puppy engedi-e a bejövő kapcsolatokat?
Köszi előre is!
1) Chromium vagy Google Chrome indítása: először volt gondom a 'nem lehet root-ként futtatni'-témakörrel, a linkek segítségével átírtam a start script-et (itt a fórumon amúgy a link a Google Chrome-megoldását mutatta, de a Chromiumnál az opt könyvtát tök üres, mindegy, megtaláltam a scriptet), átírtam a javasolt --user-data-dir megoldásra, na innentől kezdve gyakorlatilag hibaüzenet nélkül nem csinál semmit. (Most, hogy gondolkodom, ha végeztem ezzel a posttal, nyitok egy terminál ablakot és onnan indítom, biztosan mond valami okosságot). Ezután leszedtem a következő post-ban lévő linkekről az SFS-es megoldást, ez is elindul egy kis ablakkal, megkérdezi, alapértelmezetté teszem-e a Google Chrome-ot, bármit választok, ugyanúgy nem csinál semmit. OK, innen folyt. köv, megnézem, mit mond a terminál.
2) Szeretnék a laptopomról hozzáférni a Puppy-hoz, mivel a Puppy-s gép egy CRT tévére van rákötve, és hm, nem kényelmes itt parancssort böngészni (800x600-ban meg nem fér ki a PPM

Köszi előre is!
OK, hát ilyeneket ír:
line119: lsb_release: command not found
line120: lsb_release: command not found
Segmentation fault
És visszalép a prompt-hoz. A Segmentation fault, ahogy látom a guglin, inkább a Racy/Wary verziókra vonatkozik. Megpróbálom a standard PPM-et használni.
line119: lsb_release: command not found
line120: lsb_release: command not found
Segmentation fault
És visszalép a prompt-hoz. A Segmentation fault, ahogy látom a guglin, inkább a Racy/Wary verziókra vonatkozik. Megpróbálom a standard PPM-et használni.
Lehet hogy ki kellene kapcsolni a tűzfalat , és úgy megnézni mit alkot .
Menü > Beállítások > puppy tűzfal varázsló
Menü > Beállítások > puppy tűzfal varázsló
-<(].K.u.L.u.S.z.[)>-
A tűzfalat azzal a menüponttal nem tudtam kikapcsolni, csak telepíteni/bekapcsolni, szóval valószínűleg alapesetben nem is fut (bár nem tudom, mert a daemon scriptre azt írja, hogy létezik, de ennyire nem mentem utána). Viszont most explicite megadtam a laptop ip-jét, hogy innen engedélyezzen bármilyen kapcsolódást, valamint most helyesen írtam be a puppy ip címét a laptopon - hogy ezek közül melyik segített...?
(Új router, 192.168.1.x helyett 192.168.0.x-et használ, és én még néha a múltban élek.) A lényeg: most (eddig) tökéletesen működik! Már csak a chromiumot kell munkára bírnom. Meg az mdadm-t.

OFF: Nahát, hogy minden külön IP címről lehet külön cikket írni!
Ezzel már általában nem szokott gondom lenni (kivéve, mikor benézem), majd ha sok időm lesz, akkor a hálózati biztonságot kellene átnyálaznom, mielőtt kiengedem a routert az internetre, pontosabban beengedném magam (és mást nem) távolról.

Még egy pár ponttal tovább jutottam, de ismét kellene egy kis továbbrugdosás... Találkozott már olyannal valaki, hogy a puppy leállításakor szépen kimenti az adatokat a rendszer, de nem lekapcsolja a gépet, hanem újraindul? Még nem láttam, hogy valami speciálisat kiírt volna előtte, de legközelebb megnézem figyelmesen. Nem piszkáltam bele a shutdown scriptekbe természetesen.
Más: nincs kéznél vmkinek véletlen egy leírás emberi nyelven (lehet az angol is, csak szájbarágós legyen) az mdadm és a vgchange témakörében? Szeretnék hozzáférni a puppy-ból az XPEnology által formázott HDD-hez,
https://www.synology.com/en-us/knowledgebase/faq/579
de mindenféle rejtélyes hibaüzeneteket (File descriptor és társai) dob a gép, és persze nem működik.
Más: nincs kéznél vmkinek véletlen egy leírás emberi nyelven (lehet az angol is, csak szájbarágós legyen) az mdadm és a vgchange témakörében? Szeretnék hozzáférni a puppy-ból az XPEnology által formázott HDD-hez,
https://www.synology.com/en-us/knowledgebase/faq/579
de mindenféle rejtélyes hibaüzeneteket (File descriptor és társai) dob a gép, és persze nem működik.
A shutdown témában ezt tudnám ajánlani, ezt tedd a gépre fel.
PupShutdown manager
PupShutdown-2.1
Recommended OS
Puppy Linux with gtkdialog4 (0.7.21 or greater)

A program ikonja a képen középen is látható piros ikonként jelenik majd meg az Applications-ban, ahonnan akár ki is húzhatod az asztalra, illetve a Puppy menüjében PupShutdown manager néven fogod megtalálni az Eszközök/Utility-ben.
Még annyit, hogy a szoftver telepítésekor feldob egy ablakot, amiben rövidítve ezt akarja veled tudatni:
Program access is by Puppy Menu->Utility->PupShutdown or by the default Ctrl+Shift+X keyboard shortcut which is configured for IceWm, JWM, Openbox, Fluxbox, LXDE and LXPanel. If the Xfce window manager is currently active, the hotkey can be set manually as follows: Xfce Settings->Keyboard->Application Shortcuts.
Tehát arra figyelmeztet, hogy az alap Ctrl+Shift+X keyboard shortcut/gyorsbillentyű-kombináció egyes window manager programokkal összeveszhetnek, összeakadhatnak az ablakkezelő érvényes gyorgomjaival, ezért a telepítés után ezt ellenőrizd le, és esetleg állítsd be magadnak olyan billentyűkombinációt, ami megfelelő, és nem ütközik semmivel.
------------------------------------------------------------
Az mdadm ügyben hirtelen csak ezt találtam neked:
Software RAID Linux alatt
PupShutdown manager
PupShutdown-2.1
Recommended OS
Puppy Linux with gtkdialog4 (0.7.21 or greater)

A program ikonja a képen középen is látható piros ikonként jelenik majd meg az Applications-ban, ahonnan akár ki is húzhatod az asztalra, illetve a Puppy menüjében PupShutdown manager néven fogod megtalálni az Eszközök/Utility-ben.
Még annyit, hogy a szoftver telepítésekor feldob egy ablakot, amiben rövidítve ezt akarja veled tudatni:
Program access is by Puppy Menu->Utility->PupShutdown or by the default Ctrl+Shift+X keyboard shortcut which is configured for IceWm, JWM, Openbox, Fluxbox, LXDE and LXPanel. If the Xfce window manager is currently active, the hotkey can be set manually as follows: Xfce Settings->Keyboard->Application Shortcuts.
Tehát arra figyelmeztet, hogy az alap Ctrl+Shift+X keyboard shortcut/gyorsbillentyű-kombináció egyes window manager programokkal összeveszhetnek, összeakadhatnak az ablakkezelő érvényes gyorgomjaival, ezért a telepítés után ezt ellenőrizd le, és esetleg állítsd be magadnak olyan billentyűkombinációt, ami megfelelő, és nem ütközik semmivel.
------------------------------------------------------------
Az mdadm ügyben hirtelen csak ezt találtam neked:
Software RAID Linux alatt
Köszönöm, amint megint lesz egy kis időm, nekiesek!