SzebePup03.03HUN-MULTIROLE-20240807

Pupletek, Új puppy változatok, veruiók, ISO fájlok,
pu21

Hozzászólás Szerző: pu21 »

Tisztelt Puppy Közösség!

Újra sikerült időt szánnom egy jobb puplet készítésére, itt az eredmény:

eredeti rendszer (amiből kialakítottam):
Bookwormpup64-ti_2406-BIG-HU-K-6.8.4-zen1-hybrid.iso

Kíváncsi voltam, mire képes, ezért beleraktam mindenféle dolgot. A végén ismét rájöttem, hogy ez így alkalmas általános offline és online célokra is, szóval így hagytam. Általában most is érvényes a szabály, vagyis ami hordozható vagy appimage verzióban is elérhető, azt nem olvasztom a rendszerbe, de azért volt pár kivétel. Egyrészt ezt a puppit nyilvánosnak szántam, és sokfélék vagyunk, sokféle igénnyel, gondoltam, ez itt csak egy alap, mint az előzőek, de akár a kezdők is jól felszerelt rendszert kapjanak kézbe. Másrészt ott a Thunderbird, amit be kellett olvasztani a menübe, hogy később a saját beállított remaszterem meg is tartsa az e-mail fiókjaimat stb (most nem megyek bele)... Harmadszor pedig itt most nem a legújabb 9.1-es Wine van, hanem az 5-ös, mono és gecko elvileg már hozzá van téve.
ISO képfájlt nem volt hajlandó készíteni a remaszter készítő folyamat, tehát ezt most zip csomagban lehet lementeni, ki kell bontani és úgy másolni ahova kell. De a telepítés folyamata ugyanaz marad, ahogy a Skamitól szoktuk látni.

Meglátjuk, hogy muzsikál.

Telepítésnapló:
https://drive.google.com/file/d/1EqqemS ... sp=sharing
Zip csomag:
https://drive.google.com/file/d/1WrKS65 ... sp=sharing
Csak a Puppy ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!

ticoo1

Re: SzebePup03.03HUN-MULTIROLE-20240807

Hozzászólás Szerző: ticoo1 »

Tisztelt pu21!

Bocsi, de ezt muszáj leírnom:

TELEPÍTÉSI SORREND!!! PÉLDA:

1. SFS-ekből a kernel_headers-5.6.7.sfs + kernel_sources-5.6.7.sfs + VAGY CSAK EZEK HA NEM CSERÉLTÜNK KERNELT: devx_dpupbuster64_8.0.0.sfs + kernel_sources-4.19.23-dpupbuster64.sfs + még 32bit_compatibilty_dpupbuster64.sfs + jre-1.8.0_231_64bit.sfs + fdrv_dpupbuster64_8.0.0.sfs

!!! EZ EGY BOOKWORM!!! nem buster, nehogy valaki a fentieket akarja használni -- fejre fog állni!!!

2. PET CSOMAGOK KÖZÜL először: qt5-5.11.3.pet + xvkbd_virtual_keyboard-4.1-x86_64.pet

Qt5-5.11.3 ??? - minek? régi és ez is buster!!! xvkbd - ott a PPM, tessék a bookworm-ét telepíteni!, ne kavarjuk a rendszereket!!!

- érdemes megnézni ezt a repót ehhez a puplethez: https://archive.org/download/Puppy_Linux_HunPup

-- NEM! - régiek, már nem jók, ráadásul van bennük egy rakás linkes csomag is, ebbe nem jók!

- Nem tudom, miért, de spotban működő és/vagy spot minőséget kérő/igénylő programok pl. Brave, Chromium, sajnos nem indulnak -- mert nem ehhez készültek!

- mpv-0.38.0-2-glibc-2.38-ffmpeg-5-BW64-ti_2406.pet - ezt miért kellett telepíteni, cserélni?

- glibc6_2.40-1-BW64-ti.pet - HIBA**********"Stack smash detected - aborted" nem mentődik a mentésfájl KERNEL PÁNIK

-- a glibc6-2.40-1 tökéletesen jó, de ha régi dolgokkal keverjük az nem előnyös, ha nem megfelelő huge-kernel-t használunk, vagy rossz, remaster-t készítünk, akkor kernel pánik lesz.

GLIBC CSERÉT NEM LEHET MENTÉSFÁJLLAL KEZELNI - BE KELL ÉPÍTENI!!!

- flatpak run org.mozilla.Thunderbird -- miért nem a PPM-mel telepíted a bookworm-ét, és ott a magyar nyelvi fájl is és minek a magyar nyelvi fájl, ha az angolt indítod? -- ott a magyar!!!

- normaál wine-k vannak hozzá, sem a mono-t, sem a gecko-kat nem tartalmazzák a csomagok, nincs hozzájuk téve - menüből wine config és telepíthetők a beállítás folyamán, de ez csak a wine-6-ig igaz!! wine-6-7-8-9 esetében a gecko telepítését, akkor tehetjük meg, ha az adott programnak szüksége van rá... fel fogja ajánlani.

Kérlek, ha a csomagkezelőben, vagy a feltett csomagokból van újabb, akkor ne ajánlgass régebbieket, mert fejre áll a rendszer -- ez bookworm, amiben egy komoly fejlesztés van -- nem a régi, lejárt rendszereket, elemeiket akarjuk használni.

- ISO képfájlt nem volt hajlandó készíteni - a program, ami a menüben van rendben működik, de látom nem használtad -- egyébként, ha egy könyvtárba teszed az ISO-hoz szükséges fájlokat, akkor a könyvtáron jobb egérgomb és már csinálja is az ISO-t....

stb, stb, stb....
Képenyő kép.jpg
Képenyő kép.jpg (218.57 KiB) Megtekintve 2319 alkalommal
Glibc-2.40-1

NTamas

Hozzászólás Szerző: NTamas »

pu21 írta: 2024.08.08. 13:47 Újra sikerült időt szánnom egy jobb puplet készítésére, itt az eredmény:
Hát, hogy is mondjam, hogy ne legyen belőle sértődés, talán így, a kevesebb most több lett volna.
ticoo1 már leírta a legnagyobb hibáidat, én is csak azt tudom ehhez mondani, ha van egy friss forrásanyagod, abba eleve már nem teszünk bele régebbi verzióhoz írt programokat, op.rendszer elemeket, mert abból kemény fejreállás lesz. Továbbá, a forrás saját ppm-jéből ajánlott telepíteni, hisz az az adott (jelen esetben a bookworm) rendszerhez való programverziókat, és azok függőit is feltelepíti. Lásd pl. Thunderbird stb. Ha netán valami nincsen meg a ppm-ben, akkor elvileg megpróbálhatunk feltenni más verzióhoz készült progikat, de! - azokat minden tekintetben ki is kell alaposan próbálni, rendben működnek, és minden funkciójuk működik, nincs e függőség hiányuk. Nem véletlenül írtam az előző verziódnál a RoseGarden midi szerkesztőt, ez ugye a bookworm ppm-jéből nem érhető el,(nem véletlenül) és amit te az előző csomagodba beletettél az egy régebbi vrzió, ami ugyan elindul, de gyakorlatilag használhatatlan.

Hibaüzenetekhez: (ezt ugy te írtad a logodban)
Missing Shared Libraries
/usr/lib/thunderbird/libxul.so:

Existing Libraries that may be in a location other than /lib and /usr/lib
liblgpllibs.so
libmozavutil.so
libmozgtk.so
libmozwayland.so
libmozsandbox.so
libmozsqlite3.so

Azért, ha már saját iso-t gyártasz, és egy programot nem az alap elérési útban lévő könyvtárba telepíted, akkor azért célszerű a máshová tett (telepített) vagy portable alkalmazás elérési útját(patch) pontosan megadni a rendszernek a telepített program működéshez kellő saját könyvtárában lévő libek eléréséhez, azok felismeréséhez, különben jönnek az ilyen hibaüzik.

pu21

Hozzászólás Szerző: pu21 »

Üdvözlet újra!!!

Végre sikerült mindent leírnom, ami hiányzott!
Köszönöm az észrevételeket, angol változat mellett pontosan ugyanaz a rendszer megtalálható magyarul is, a fórumon egymás alatt vannak, ezért a magyar rendszernél magyarul is írtam, angolnál angolul.
A conky-nál korábban hiba volt, hogy egyszerre több, mint 2 magot jelenítettem meg. Ha csak 2 magos gépen indítottam a rendszert, sajnos el se indult. Ezért csak 2 mag maradt, ha pedig valakinek több van, ki tudja egészíteni:
Rox fájlkezelő megnyit, szemre kattint, hogy minden látható legyen, el kell navigálni ide: ~/.pwidgets/widgets, "Puppylinux" fájl megnyit, benne a kívánt mennyiségű magot hozzáadni:

${font Open Sans:size=10}${color3}${execi 4 sensors 2>/dev/null | grep 'Core 0'}
${alignc 60}${color2}${cpubar cpu1}${color}
${font Open Sans:size=10}${color3}${execi 4 sensors 2>/dev/null | grep 'Core 1'}
${font Open Sans:size=10}${color3}${execi 4 sensors 2>/dev/null | grep 'Core 2'}
${font Open Sans:size=10}${color3}${execi 4 sensors 2>/dev/null | grep 'Core 3'}

és így tovább...aztán mentés és bezárás, a menüt megnyitva navigáljunk ide: Asztal---Pwidgets, és indítsuk újra a Conky-t. Azt hiszem a Busternél talán ezt leírtam, de lehet, hogy nem.
A naplóban azért különböztettem meg "integrált" és "telepítve" címkéket, mert gondoltam, hátha valaki szeretné tudni azt is, hogy mi volt az eredeti rendszerben. Ez a napló dolog is biztosan fog még alakulni, de jó, hogy van, mert az egész folyamatba belegabalyodnék.
És igen, sajnos még nem vagyok ebben profi, azaz eddig mindent 1 fő sfs-be tettem, mert még csak ezt a módszert ismerem, de ami késik, nem múlik!
Rosegarden: először libadl-el gondoltam kiegészíteni, de elvetettem minden kiegészítést, hátha valakinek más kell bele, nehéz volt eldönteni. Utólag pedig még akadályba is ütköztem vele kapcsolatban, vagyis ezzel még van munka. Utólag azt is olvasom, hogy itt sajnos nem is lehetne használni, akkor ez nem jó.

A telepítési folyamat, na ezt tényleg elfelejtettem, de most itt van:
Puppy-t frugal módban szoktam telepíteni, gyors, egyszerű, rugalmas.
2 lehetőség közül lehet választani. Ha a pendrive vagy HDD etc. msdos alapú (BIOS):
1. Rendszerben vagyunk. Csatlakoztassuk azt a pendrive-ot vagy HDD-t, amire fel akarjuk tenni a pupletet.
2. Navigáljunk ide: menü---rendszer---Gparted. Előttünk a Gparted.
3. Jobb oldalon a legördülő részben válasszuk ki azt az eszközt, amelyikre telepítünk. Ha például sda Windows, sdb a cél pendrive, akkor sdb-t választunk...
4. Ellenőrizzük a partíciós sémát: Nézet fülben jelöljük ki az eszközinformációt. Az új baloldali részben láthatjuk az eszköz partíciós sémáját is. A pendrive-ok és HDD-k általában FAT vagy NTFS fájlrendszerben szoktak lenni. Mivel egy Linux disztribúciót fogunk használni, érdemes legalább 1 darab ext4 partíciót létrehozni legalább 8Gb méretben, amire később telepítünk (minimum 8Gb méret esetén később egy másik puplet is elférhet a partíción, így nem kell újra particionálni a nagyobb helyért). Ha szabad hely van még, rendezzük be tetszés szerint további partíciók létrehozásával, vagy a 8Gb bővüljön, mi döntjük el. Ha minden kész, nyomjuk meg a töld pipát a véglegesítéshez.
5. Jobb egér billentyűvel kattintsunk a 8Gb ext4 partícióra, majd a "jelzők kezelése" opcióra. A megjelenő ablakban jelöljük be a "boot" jelzőt, és bezárjuk a kis ablakot. Zárjuk be a Gparted programot is.
6. Nyissuk meg az eszköz ext4 partícióját (ami most 8Gb). SOHA NE TÖRÖLD A "lost+found" mappát, minden ext fájlrendszerrel rendelkező partíció igényli! Hozz létre egy új mappát/könyvtárat az új rendszer nevével, jelen esetben ezzel a névvel: SzebePup03.03HUN-MULTIROLE-20240807, majd lépj bele. A ROX fájlkezelőben láthatsz egy szemet, kattints rá, mert később mindent látnod kell, ha ellenőrzöl.
7. Nyissuk meg az iso képfájlt, de jelen esetben a puplet mappáját a ROX fájlkezelővel, és a fájlkezelőben kattintsunk a szemre, hogy mindent lássunk! Most jelöljünk ki mindent, ami a puplet képfájlban vagy mappában van, és másoljuk át a fájlokat a partícióra. Ha kész, ellenőrizzük, hogy mind a két ROX ablakban pontosan ugyanaz legyen.
8. Ha minden rendben van, zárjuk be a két ablakot. iso képfájl esetén kattintsunk rá újra, hogy lecsatolhassuk.
9. Navigáljunk ide: menü---beállítások---Grub4dos.
10. Megjelent a Grub4dos ablaka. Itt jelöljük ki azt az eszközt, amelyikre másoltuk a Puppy-t. Majd jelöljük be ezt is: "Search within only this device". Ne kapkodj, nehogy más eszközt tönkre tegyél. Nyomjunk OK gombot.
11. A következő ablakban semmit ne állítsunk át, csak nyomjunk OK gombot.
12. Az újabb ablakban is csak OK gombot nyomunk.
13. Az utolsó ablakban megnézheted a menu.lst fájlt, de nem szükséges. Nyomj OK gombot, és kész vagyunk.
14. Innentől számítva a legelső leállításnál vagy újraindításnál NE ments, ne készíts mentésfájlt, amikor a rendszer felajánlja.

Ha a pendrive vagy HDD etc. gpt alapú (UEFI):
1. Mentsd le a bootx64.efi, bootia32.efi és grub.cfg fájlokat az alábbi weboldalról egy másik eszközre:
https://sourceforge.net/projects/puppys ... iles/UEFI/
2. Rendszerben vagyunk. Csatlakoztassuk azt a pendrive-ot vagy HDD-t, amire fel akarjuk tenni a pupletet.
3. Navigáljunk ide: menü---rendszer---Gparted. Előttünk a Gparted.
4. Jobb oldalon a legördülő részben válasszuk ki azt az eszközt, amelyikre telepítünk. Ha például sda Windows, sdb a cél pendrive, akkor sdb-t választunk...
5. Ellenőrizzük a partíciós sémát: Nézet fülben jelöljük ki az eszközinformációt. Az új baloldali részben láthatjuk az eszköz partíciós sémáját is. Majd hozzunk létre 1 darab minimum 100Mb maximum 500Mb méretű FAT 32 partíciót, címkéjét érdemes ESP névvel elnevezni, így jól meg lehet különböztetni. A maradék helyen már létrehozhatunk ext4 partíciót. Ha minden kész, nyomjuk meg a töld pipát a véglegesítéshez.
6. Jobb egér billentyűvel kattintsunk a FAT 32 partícióra, majd a "jelzők kezelése" opcióra. A megjelenő ablakban jelöljük be az "esp" jelzőt, és bezárjuk a kis ablakot. Most láthatuk, hogy a FAT 32 partíció jelzői az esp és a boot. Zárjuk be a Gparted programot is.
7. A ROX fájlkezelővel nyissuk meg a FAT partíciós helyet, itt hozzunk létre egy új könyvtárat/mappát "EFI" névvel, EFI és benne egy újat "boot" azaz boot névvel.
8. Másoljuk be a boot mappába a már letöltött bootx64.efi, bootia32.efi fájlokat.
9. Az EFI mappa mellé másoljuk be a már korábban letöltött grub.cfg fájlt.
10. Nyissuk meg az ext4 partíciót is. SOHA NE TÖRÖLD A "lost+found" mappát, minden ext fájlrendszerrel rendelkező partíció igényli! Hozz létre egy új mappát/könyvtárat az új rendszer nevével, jelen esetben ezzel a névvel: SzebePup03.03HUN-MULTIROLE-20240807, majd lépj bele. A ROX fájlkezelőben láthatsz egy szemet, kattints rá, mert később mindent látnod kell, ha ellenőrzöl.
11. Nyissuk meg az iso képfájlt, de jelen esetben a puplet mappáját a ROX fájlkezelővel, és a fájlkezelőben kattintsunk a szemre, hogy mindent lássunk! Most jelöljünk ki mindent, ami a puplet képfájlban vagy mappában van, és másoljuk át a fájlokat a partícióra. Ha kész, ellenőrizzük, hogy mind a két ROX ablakban pontosan ugyanaz legyen.
12. Nyissuk meg a grub.cfg fájlt egy kódszerkesztővel pl. Geany. Másold be ezt, és később elmagyarázom:

insmod png
background_image /splash.png
set timeout=10

menuentry "SzebePup03.03HUN-MULTIROLE-20240807" {
set root='hd0,2'
linux /SzebePup03.03HUN-MULTIROLE-20240807/vmlinuz pmedia=usbflash psubdir=/SzebePup03.03HUN-MULTIROLE-20240807
initrd /SzebePup03.03HUN-MULTIROLE-20240807/initrd.gz
}

menuentry "Shutdown" {
halt
}

menuentry "Reboot" {
reboot
}

Tehát a set root hd0,2: remélem jól emlékszem...HA van például 1 darab winchester a gépedben, akkor az a hd0, DE ha pendrive-ról indul a boot folyamat, akkor viszont hd1,2 legyen odaírva. De ha pendrive-ról indítjuk a rendszert, előtte érdemes minden más pendrive-ot és külső tárhelyet kihúzni, hogy biztosan sikerüljön. Ebben a fájlban később más rendszereket is be lehet írni, csak most egyről van szó. És legközelebb már csak a menuentry részt kell beilleszteni a jövőben, ezek a sorok mindig maradjanak meg:

insmod png
background_image /splash.png
set timeout=10

menuentry "Shutdown" {
halt
}

menuentry "Reboot" {
reboot
}

13. Mentés és bezárás.

Ahonnan a fentieket megtanultam:
https://www.youtube.com/watch?v=dewgaQQ5iho
https://www.youtube.com/watch?v=C2H5vSgcosE

A naplóban elfelejtettem bizonyos, akár régebbi saját észrevételeket kitörölni, ezt legközelebb megteszem. Nem kellett volna benne hagynom, így
félreérthető lett. Ilyen például a flatpak rész, most részletesen nem fejtem ki, lényeg, hogy mivel máshogy telepítettem a birdet, ezt a részt is ki kellett volna törölnöm a végleges dokumentumban.
Glibc2.40! Most már tudom, miért nem jó, ezt se kevertem csak félreérthető volt a szöveg szerint. Nem lett jó mert a mentésfájlból dolgoztam.
Úgy néz ki a rövidtávú jövőm, hogy sajnos, ha még hiba kiderülne, érdemben nem tudnék vele foglalkozni, inkább napi pár perc helyett várok. Ami időm volt most, legalább elég lett arra, hogy ezeket elkészítsem. Biztos, hogy lesz még alkalom.
És még egyszer elnézést kérek ha bárki hiányolta a fenti kiegészítést.
És még valami. A fenti grafikus műveleteket szoktam csinálni, de nyilván lehet máshogy is, csak ez az egyszerűbb, ezt szoktam én is tenni, talán ezt jobban sikerre viszik azok, akik csak nemrég érkeztek.
Mindenkinek kívánok minden jót!!!
Csak a Puppy ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!

Válasz küldése

Vissza: “Pupletek”