Kezdő lépések.

A puppy linux operációs rendszer és szoftverei
azami

Re: Kezdő lépések.

Hozzászólás Szerző: azami »

Nagyon mérges vagyok mert nem elég hogy a régi gépem megadta magát, de sikerült egy olyat vennem amin csak 2 puppyt sikerült elindítanom. Mindkettő közös jellemzője hogy indulásnál, a billentyűzet nyelvet és a felbontást indulás közben bekéri.
Az eddig használt 538,vagy az online alapját képező lxde betölt az asztalig de nincs se egér se billentyűzet,viszont a procit terhelő grafikon működik!? A két rendszer ami elindult a Precise 571 alap, és xfce-vel szerelt verzió. Tud e valaki olyan fájlról amit ha kitörölnék a nem induló verziókból, meg kérdezné a billentyűzet országkódot és a monitor felbontást?

sapysoft

Hozzászólás Szerző: sapysoft »

Sziasztok.
Ismét egy kis segítségre lenne szükségem. Szeretném feltelepíteni a videókártyám driverét, de nem akar sikerálni. Igaz, elvagyok nélküle, de jó ha van.
Tipusa nVidia GeForce 8400M GS. Leszedtem egy drivert innen:http://www.nvidia.com/object/linux_disp ... 14.09.html
Screenshot.png
Screenshot.png (4.15 KiB) Megtekintve 5720 alkalommal
Terminálban ha futtatom ezt az üzenetet kapom.
Screenshot(1).png
Screenshot(1).png (15.24 KiB) Megtekintve 5720 alkalommal
Mit rontottam el? Hol lehet a hiba?
Segítségetek előre is köszönöm.

NTamas

Hozzászólás Szerző: NTamas »

A letöltött drivercsomag kernelbe telepítésekor hiányol egy fontos, glibc package csomagot, abból is az ldconfig-ot, illetve az elérési utat, ha jól látom, és nem tévedek nagyot.
glibc pet
Ubuntu alá való videódriver telepítésről itt írnak ugyanazon nvidia driverről-.
Gyári NVIDIA driver telepítése
idézem belőle a lényeget:
--------------------------------
Szia! Nekem NVidia GeForce 6200-om van és a honlapján egy ehhez hasonló illesztőprogramot lehet találni.

Na, a lényeg az, hogy nekem is az X beállításával volt gondom, úgyhogy addig addig kísérletezgettem, amíg valahogy csak sikerült felnyomnom a driver-t, de sajnos egyelőre Windows-on vagyok, úgyhogy emlékezetemből és az általam írt telepítési útmutatóra hagyatkozhatok, de lássuk a medvét.

Először töltsd le a fájlt és elhelyezéséhez két helyet ajánlok: az Asztal és a /home könyvtár. Hogy miért? Azt hamarosan elmagyarázom. Jegyezd meg a fájl elérhetőségének PONTOS címét. Nézd meg hova tetted és ha kell, jegyzeteld is le. Kövesd ezeket a lépéseket:

1. Indulj újra és amikor megjelenik a GRUB, nyomj egy ESC-et
2. Válaszd azt a menüpontot, amely mellet található a '(recovery mode)' felirat. Ezzel indulj be.
3. Na itt a magyarázat. Egy parancssorba, lényegében egy karakteres terminálba jutsz és ha jól emlékszem, akkor a root könyvtárban kezdel. Azért mondtam, hogy jegyezd meg a fájl elérési útját, mert én speciel nem tudom hogy kell könyvtárat váltani ilyen terminál alatt és én úgy csináltam, hogy a fájl teljes elérési útját használtam, pl.:
'sh /home/Zanth/Desktop/NVIDIA-Linux-x86-100.14.09-pkg1.run' és így sikerült bejutnom a telepítőbe.
4. Ha itt arról kezd el rinyálni, hogy valamilyen 1-es, 3-as vagy 5-ös (már pontosan nem emlékszem) szintre kéne visszalépni, ne tedd meg, mert akkor vagy kilép, vagy visszalép grafikus felületre.
5. Ha azt kérdezi, hogy megpróbálja e saját maga felépíteni az illesztőprogramot, nyugodtan mondd meg neki, hogy igen. Sikerülnie kell - és általában sikerül is - mert még egy lehetőséget ajánl fel ezenkívül, méghozzá azt, hogy töltsön e le még egy pár esetleg szükséges fájlt, de ezekre nincs szükség.

Ezek után már működnie kéne a telepítésnek. Ha jól csináltad, akkor ezentúl minden bootolás után a bejelentkező képernyő előtt megjelenik az NVidia logója.

Én azt mondom, hogy ha a Linuxod még teljesen szűz és a beépített videókártya illesztőprogramot még nem buheráltad meg, akkor nem is kell leszedni, de ha le akarnád szedni, akkor szerintem a Synaptic segítségével megoldható, bár ezzel én még sose próbálkoztam.

Remélem valamit segítettem. Sok szerencsét!
------------------------------------------------------
Alapból milyen kernelszámú Puppy-d van, mert az sem mindegy ám, és a kernelhez kéne választani a drivert, ha jól tudom.
Kernelszám lekérdezése
terminálba beírni: uname -r
Kép
Ezek pl. a k3.9.11-precise-hez való nvidia driverek.
nvidia-173.14.39-k3.9.11-precise.pet 17-Jan-2014 01:39 13M
nvidia-glx-173.14.38-k3.9.11.pet 06-Dec-2013 14:31 13M

Ez pediglen a 3.2.29-es kernelhez való nvidia driver:
http://distro.ibiblio.org/quirky/pet_pa ... 3.2.29.pet

Ez meg a 2.633.2-es kernelhez való driver elérése, az oldalon,ha jól láttam, és olvastam, a Te videókártyádat is megemlítik.
Kép
Nvidia Video Driver Pet for Kernel 2.6.33.2
http://dotpups.de/puppy4/dotpups/XServe ... 3.2-p5.pet

Itt meg erről írnak:
NVIDIA drivers for k2.6.25.16 (puppy 4.1)

Ha végképp nem boldogulsz, akkor próbáld meg feltenni a quickpet_precise-2.pet csomagot, abban van nvidia driver letöltési lehetőség is, -a csomag feltelepítése és annak updatelése-frissíté keresése kézzel a programon belül- hátha úgy simán letölti és fel is telepíti neked a videóderivert.

csipesz

Hozzászólás Szerző: csipesz »

szia, sapysoft.
Milyen kernelű rendszerre szeretnél nvidia drájvert? - mert - ahogy ezt ntamas is jelezte - ez csöppet sem lényegtelen... - tételezzük föl, hogy 3.9.11-es kernelű precise 5.7.1-esre;
Ha így van, csinálj a mentésfájlodról egy biztonsági mentést, és szedd le ezeket:
http://www.solidfiles.com/d/65e974a4e9/ ... ia-1.0.pet
http://www.solidfiles.com/d/bc844d281a/ ... _5.7.1.sfs
http://www.solidfiles.com/d/944078f953/ ... atched.sfs
Ha mégis másik rendszert használsz, akkor értelemszerűen az ahhoz való devx és kernel src-t szerezd meg.
Az sfs-eket csatold fel, a pet-et telepítsd fel;
na most: ugye, jártál itt:
Screenshot_2014-10-15_09_35_39.jpg
Screenshot_2014-10-15_09_35_39.jpg (22.1 KiB) Megtekintve 5707 alkalommal
rendben van, de azért ez már egy kicsit avíttas forrásfájl... - ezt a részt nézted már?
Screenshot_2014-10-15_09_37_15.jpg
Screenshot_2014-10-15_09_37_15.jpg (17.76 KiB) Megtekintve 5707 alkalommal
hát a folytatását?
Screenshot_2014-10-15_09_40_25.jpg
Screenshot_2014-10-15_09_40_25.jpg (10.99 KiB) Megtekintve 5707 alkalommal
Ez az elérhető legfrissebb drájver-forráscsomag ahhoz a VIDEOKÁRTYA-CSALÁDHOZ, amibe a tiéd(gondolom, pci express) is tartozik.
Tudom, hasogathatjuk a szőrszálat, hogy de hát ott nem volt M betű a típusnévben de ennyire azért lehetsz merész :) - én kipróbálnám a helyedben a getnvidia, a frissebb drájver-forrásfájl. a devx sfs meg a kernel source sfs birtokában a getnvidia használatával legyártani a drivert.
Ha csináltál biztonsági mentést a rendszered jelenlegi állapotáról, nem veszíthetsz semmit.
ntamasnak: a 173-as driverek egy régebbi eresztésű agp-s videokártya-családhoz jók - pl geforce fx 5-ös széria.

NTamas

csipesz írta: ntamasnak: a 173-as driverek egy régebbi eresztésű agp-s videokártya-családhoz jók - pl geforce fx 5-ös széria.
Hmm...biztos vagy te ebben?
Mert én nem!
http://kepfeltoltes.hu/view/141015/nvid ... es.hu_.png
A képen jól láthatóan az általam megemlített nvidia-173.14.39-es driver verziók eléggé sok kártyához használhatóak, az igaz, hogy kimondottan
M GS jelzésű -notebook verziós- 8400-ast nem említenek, de sima, és az SE, illetve GS verziót igen. És pont te írtad az előbb, hogy kis kezdeményezés, bátorság, meg mentés után egy próbát megér, szóval nem valóságtól elrugaszkodott ötlet lenne azt a verziót, illetve annak a belinkelt pet-es driverjét kipróbálni.
Belinkelted ezt:
Unix Driver Archive
azon az oldalon ott vannak a 173.14.39-es driverek is:
Linux Display Driver - x86 - Version: 173.1439
Igaz, ezek nem a legfrisebb driverek, de 2013.12.6.-i keltezésük révén azért öreg, annyira elavult drivereknek sem nevezhetőek.

Amúgy az NVIDIA GeForce 8400M GS videó az egy notebook -ba készült videórész, ezt az infót az NVidia oldalán is megerősítik.

csipesz

Hozzászólás Szerző: csipesz »

Valóban, ntamas, most már én sem vagyok oly' sziklaszilárd az nvidia egyes drájvercsomagjainak a típus-átfogását illetően, úgyhogy most már azt mondom sapysoftnak: először próbálkozzon a 340-es run csomaggal drájvert építeni, s ha azzal kudarc adódna, készítsen egy 173-as alapú drájvert, vagy töltsön le egyet, plö. innen:
http://www.solidfiles.com/d/f805eeb6da/ ... 3.9.11.pet
És még annyit kérnék sapysofttól, hogy ha sikerülne egy működőképes 340-es pet neki, kérem, ossza meg velünk... (ilyen hiányzik még a gyűjteményemből)

Ja és még annyit, ha már egyszer segítséget kérsz, kedves sapysoft, kérlek, szólalj meg valahogy, hogy hát mire mentél, mert tudod: néma gyereknek anyja se... stb. :)

NTamas

Időközben találtam egy aránylag újnak mondható NVIDIA drivert, ez az NVIDIA-Linux-x86-343.22.run csomag.
A Supported products-ban benne van a GeForce 840M verzió is, de külön, a 8400-as verzió nincs megemlítve benne!
A Distrowatch-ról gyűjtöttem be, ez a Saluki Linux-ban van benne, alapból.
De benne van ugyanezen driver az Arch Linux-ban is, akár onnan is letölthető.
Kép

sapysoft

Hozzászólás Szerző: sapysoft »

Sziasztok. Köszönöm a segítséget, ma végig is zongorázom. Majd írom a fejleményeket. (upup 3.8.3.1 -- kernel 3.8.3-upup)

kzprog

Hozzászólás Szerző: kzprog »

Azt szeretném megkérdezni, hogy egy slacko 5.9.3-asnak lehet-e a kernele 3.15.4-es és ha igen, akkor mennyire régi (vagy új) ez a kernel?
Benne lehetnek-e a korábban (nem olyan rég) felfedezett sebezhetőségek?

NTamas

Válasz küldése

Vissza: “Puppy Linux”