Kezdő lépések.

A puppy linux operációs rendszer és szoftverei
Blabcsi

Re: Kezdő lépések.

Hozzászólás Szerző: Blabcsi »

Üdv.
Lehet nem jó helyen teszem fel a kérdést, ha így van kérem moderálni.

Tehát adott egy régi IBM Thinkpad T20 laptop és erre szeretnék kérni tőletek egy telepíthető disztribúciónak a linkjét.
Laptop spec: P3, 542 MHz, 128 Mb RAM 10 Gb Pata HDD ( Tudom vicces, de xp megy rajta. :D )

A lényeg: Lányaimnak akarom odaadni, úgy, hogy könnyen boldoguljanak vele, főként játszanának vele.

Olyan rendszerre gondolok, ami tud magyarul és könnyedén lehet telepíteni erre a vinyóra ( USB pendrive törés, stb )
Orülnék, ha konkrét linket adnátok.
Hálám...
:D

Asterix

Hozzászólás Szerző: Asterix »

Üdv!
Lassan összeáll a "retró" számítógépem,hogy a régi puppyk is fussanak!
A config jelenleg a következőkből áll:
alaplap: Abit IC7
proci: Pentium 4 2.8 .Ghz 512/800 (Nortwood mag)
memória: 4x512 MB
IDE és SATA vinyó van bőven.

Mivel agp-s videókártya megy bele, itt szeretnék tippeket olvasni, milyen vga kártyát ajánlottok!
ATI vs NVidia, esetleg pontos tipus!
Köszönöm!

csipesz

Hozzászólás Szerző: csipesz »

ha kevés kudarcélmény a cél, puppilinuxra csakis nvidia típus, pl 6600 gt, 7600 gt. Netrõl, kéz alól összejöhet kb 8 rugóból - úgy sejtem... Nem árt még tudni, hogy az ilyen, a "fenekükbe" egy külön tápdugaszt igénylõ kártyákhoz legyen legalább 400 W a configod tápja.

Asterix

Blabcsi írta:Üdv.

Tehát adott egy régi IBM Thinkpad T20 laptop és erre szeretnék kérni tőletek egy telepíthető disztribúciónak a linkjét.
Laptop spec: P3, 542 MHz, 128 Mb RAM 10 Gb Pata HDD ( Tudom vicces, de xp megy rajta. :D )

A lényeg: Lányaimnak akarom odaadni, úgy, hogy könnyen boldoguljanak vele, főként játszanának vele.

Olyan rendszerre gondolok, ami tud magyarul és könnyedén lehet telepíteni erre a vinyóra ( USB pendrive törés, stb )
Hálám...
Üdv!
Ezek a kisméretű puppy linux-ok általában USB pendrive-ról futnak a memóriában vagy frugal telepítéssel vinyóról.
Kezdetnek próbáld meg ezt:
LegOpenHu.iso
https://www.dropbox.com/sh/s8nd43ocvuj5 ... u.iso?dl=0

Asterix

csipesz írta:ha kevés kudarcélmény a cél, puppilinuxra csakis nvidia típus, pl 6600 gt, 7600 gt. Netrõl, kéz alól összejöhet kb 8 rugóból - úgy sejtem... Nem árt még tudni, hogy az ilyen, a "fenekükbe" egy külön tápdugaszt igénylõ kártyákhoz legyen legalább 400 W a configod tápja.
Sajnos GT verzió nincs a piacon, egy ilyen
http://www.newegg.com/Product/Product.a ... 6814121064
Asus N7600GS -t tudnék beszerezni olcsón.
Ezzel lenne valami gondom? :?:

csipesz

Hozzászólás Szerző: csipesz »

szerintem én írtam hibásan, gs helyett gt-t :oops:
Nem, agp viszonylatban nagyon jó ez, legfeljebb annyit lehetne belekötni, hogy ventillátoros változat jobb lett volna, de tojd le: ezen legalább nincs mozgó alkatrész, ami elkopjon. Szóval jó kis cucc ez, ha az ember tudja, meddig kérhet tõle. A 2010-ig megjelent játékok közül rengeteget vinne.
Puppis drájverek közül, ha ezt a kártyát megszerezted, a 304-es jelûek lesznek érdekesek számodra - remélem jól emlékszem.

Blabcsi

Hozzászólás Szerző: Blabcsi »

Asterix írta:

Hálám...
Üdv!
Ezek a kisméretű puppy linux-ok általában USB pendrive-ról futnak a memóriában vagy frugal telepítéssel vinyóról.
Kezdetnek próbáld meg ezt:
LegOpenHu.iso
https://www.dropbox.com/sh/s8nd43ocvuj5 ... u.iso?dl=0
Üdv.
Ez a puppy került rá: http://skamilinux.hu/?p=454
Viszont akárhogy próbálom állítgatni sehogy nem akarja rendesen használni a billentyűzetét.: http://alkupiac.hu/kepek/termekek/12078 ... laptop.jpg
Tudtok erre megoldást? :roll:

NTamas

Hozzászólás Szerző: NTamas »

Blabcsi írta:
Asterix írta:

------
Üdv.
Ez a puppy került rá: http://skamilinux.hu/?p=454
Viszont akárhogy próbálom állítgatni sehogy nem akarja rendesen használni a billentyűzetét.: http://alkupiac.hu/kepek/termekek/12078 ... laptop.jpg
Tudtok erre megoldást? :roll:
Hát először is üdvözöllek körünkben, jó látni, hogy bővülget a kis csapat!
Másodszor, a kérdésedet kissé-nagyon nem értem.
Ugyanis beadtál egy képet egy Thinkpad gépről, ami ugye sajátos billentyűzetet használ.
Az a jelzett Puppy verzió, én úgy tudom, alapból magyarul szól hozzád a telepítése után.
Ha jól emlékszem kros54 alkotása, -ha mégsem, akkor bocsi, tévedtem- és mint ilyen, az ő általa magyarított puppy verziók alapból hu-101 gombos, és QWERTZ billentyűzetkiosztást kapják, tehát annak a sémának megfelelően kezeli a hozzácsatlakoztatott billentyűzetet. Így, ha az a billyentyűzet netán angol feliratos, (nem magyar feliratú gombokkal ellátott) de a QWERTZ kiosztásnak megfelel, úgy ezen esetben a magyar ékezetes karakterek (öÖüÜóÓőŐúÚéÉáÁűŰíÍ) az angol betük megfelelő gombjai alatt elérhetőek. Persze, ha hozzájutsz, vagy eleve van magyar feliratozású, vagy felmatricázott billentyűzeted, akkor ezen már a magyar ékezetes karakterek hibátlanul kell, hogy megjelenjenek. Ez ugye az asztali géphez való külső 101-104-105 gombos, QWERTZ kiosztásnak megfelelő billentyűzet esetében van így.
Mivel a Te esetedben notebook-ról van szó, ott eleve nem a puppy-ban alapértelmezett 101 gombos billentyűzetet kell beállítani, hanem a notebook-nak megfelelő (pontosan szám szerint most nem emlékszem, hogy 75 vagy 85 gombos) ún. laptop, vagy notebook kiosztást kell kiválasztanod, és azt használnod.
Ráadásul a belinkelt képen lévő gép az nem QWERTZ, hanem QWERTY kiosztású, tehát a Z és az Y karakter gomb más helyen van rajta, ez is gondot jelent.
A puppy-ban van billentyűzet beállítási lehetőség, ott ezt korrigálni lehet a laptopnak megfelelő billentyűzet típus, és kiosztás beállításával.
Gondot jelenthet még az ún. FN gomb használata, de ezt már csak laptoposok tudják pontosan elmagyarázni neked, bár, ha az alap billentyűzet gombszámot, és az annak a megfelelő kiosztását jól beállítod, akkor elvileg -ha a laptop bios-ában az FN gomb engedélyezve van- akkor az FN módú billentyűzethasználatnak is működnie kéne.

Asterix

Üdv!
Jelenleg ezt a billentyűzetet használom gond nélkül.
keyboard.JPG
keyboard.JPG (34.27 KiB) Megtekintve 6474 alkalommal
Puppy alatt sima hungarian keyboard a választás (nem 101 és + numlock) !
-----------------------------------------------------------------------------------------------
csipesz "Dosbox puppy - upup 383 alapon..." nevű alkotása a jelenlegi gépemen nem fut,nem tudok segíteni!
Majd az "új" retró gépen megtekintem...........

NTamas

Hozzászólás Szerző: NTamas »

Asterix írta:Üdv!
Jelenleg ezt a billentyűzetet használom gond nélkül.
keyboard.JPG
Puppy alatt sima hungarian keyboard a választás (nem 101 és + numlock) !
Ahogy elnézem, és talán jól számoltam ott kb. 90 gomb van, jogos tehát, hogy nem igazán jó arra a kiegészítő-külső billentyűzetre a 101 gombos layout......

Válasz küldése

Vissza: “Puppy Linux”