Kezdő lépések.

A puppy linux operációs rendszer és szoftverei
Asterix

Re: Kezdő lépések.

Hozzászólás Szerző: Asterix »

tomajer!
Most hétvégén, ha semmi nem történik (katasztrófavédelemnél dolgozom) ráérek segíteni, úgy hogy kapd össze magad!
Gyakorlatilag minden segítséget megadtunk,már csak rajtad múlik,hogy mit hozol létre!
Ha megakadsz valahol, szólsz (írsz) és segítünk! :mrgreen:

NandoriA

Hozzászólás Szerző: NandoriA »

Tisztelt lista tagok!

Szerintem sokak azért akadnak meg, látszólag jelentéktelen apróságokon, mert nem látják át a rendszert. Ezen segíthet néhány alapvető és egyszerű leírás.
Óriási magyar nyelvű leírás gyűjtemény a kezdőtől a guru szintig:
http://tldp.fsf.hu/
Szintén sok leírás van a: http://szabilinux.hu/ oldalon.
Itt a Csonka Gábor és Varga Ferenc: UNIX felhasználói ismeretek:
http://szabilinux.hu/unix/index.html és a
Orlando Unix iskola nagyon jó kezdőknek. Sajnos az Orlando már csak az oldal
teljes letöltésével érhető el: http://szabilinux.hu/szabilinux.tar.gz
A fenti két leírás viszonylag rövid.
Könyv alakban javaslom kezdetnek:
Jedlovszki Pál: UNIX lépésről - lépésre - Kiadó: LSI Oktatóközpont és
kicsit haladóbbaknak:
Szabó Bálint: LINUX lépésről lépésre - LSI oktatóközpont.
Ez utóbbi jól elmagyarázza, hogy hogyan épül fel, hogyan indul a Linux és
hogy mi, miért van a rendszer mélyén.

Tisztelettel: Nándori Attila

Asterix

Üdv!
Először is kellemes hétvégét Mindenkinek!

"Szerintem sokak azért akadnak meg, látszólag jelentéktelen apróságokon, mert nem látják át a rendszert."
NandoriA!
Valószínű,hogy igazad van de én egy kicsit máskép látom ezt a helyzetet.
Ha annak idején,mikor eljött a számítógépes korszak és nem építem meg sajátkezüleg az első gépemet (HomeLab), továbbá nem veszek Sinclair,Spectrum,Commodore,Amiga,AT és újabb gépeket, hanem elkezdek olvasni a müködésükről, felépítésükről,a sokféle számítógépes nyelvekről,majd az OP rendszerek müködéséről,hogy átlássam a rendszereket, akkor ide a rozsdás bőkőt!> biztos,hogy még ma sem lenne semmilyen "számítógépen" alapuló berendezésem!
Szóval,előbb használtam a rendszereket (pl.jé,ha ezt billentyűt megnyomom,ez történik a képernyőn),majd ha valami problémába ütköztem,akkor érdeklődtem,utána olvastam! De akkor sem az "Előszó..."című fejezettel kezdtem,hanem csapjunk a lovak közé > térjünk a problémára! :D Mivel elég sok problémába ütközik az ember ha számítógépet (hardware,software) használ,előbb-utóbb összeáll a "rendszer".A teljes rendszert persze nem látjuk át, de nem is akarom. Csak egy egyszerű "user" vagyok! Az egyetlen rendszer amit teljesen átlátok az a pénzügyi helyzetem! ;)
Természetesen hasznosak a linkelt oldalak és olvasnivalók (néha szükségesek is),de ha valaki előbb azokat elolvassa, utána biztosan nem lessz "linuxos"!

Elnézést kérek mindenkitől,én csak a saját(nem bíztos,hogy helyes) véleményemet írtam le!
Kérésre törölhetem is!
Ahány ember,annyi féle!

tomajer

Hozzászólás Szerző: tomajer »

Asterix írta:Üdv!

Elnézést kérek mindenkitől,én csak a saját(nem bíztos,hogy helyes) véleményemet írtam le!

Én egyetértek! :-)

Ezek biztosan nagyon jó olvasmányok, de mivel tényleg "csak" használni szeretnénk ezeket a rendszereket, nem biztos, hogy át kell látnunk őket.

Bevallom, én is c64-el kezdtem. Sőt már a lányom is, (az én segítségemmel) aki ma programtervező mérnök. /igaz, neki viszont nincs türelme és ideje ma arra, hogy ő okítson engem:-( / ... ezért zaklatlak benneteket:-)

tomajer

Hozzászólás Szerző: tomajer »

Asterix írta:tomajer!
Nem "Édesjóisstenem", hanem mint kértem,írd le a gép főbb jellemzőit!(proci,memória,alaplap,vga,hangkártya,hdd,enthernet)
Annak ismeretében tudunk segíteni neked, hogy miből melyiket!
Comprende? ;)
(az általam használt és belinkelt puppy-t kipróbáltad már?)
Az általad belinkelt puppyt nem tudom elindítani. Gondolom, mert poe-s ez a gép meg ősöreg:

Gigabyte GA-8ITXE alaplap
1 giga rambus (4x256)
egy P4-es 1.8-as proci
és az inkriminált ATI HD 3850-es vga
Hang, ethernet alaplapi.

Asterix

Üdv!
Mi van az eredeti iso-val?
https://www.dropbox.com/sh/s8nd43ocvuj5 ... %20Hu?dl=0
Az se megy?

Asterix

Üdv!
Megy a hd 3850-es agp-s kártya abban a gépben? Mert az alaplapodban van:"1 x AGP 4X slot and AGP 2.0 compliant", a vga kártya meg AGP 8x slotot igényel! :?:

NTamas

Hozzászólás Szerző: NTamas »

Asterix írta:Üdv!
Megy a hd 3850-es agp-s kártya abban a gépben? Mert az alaplapodban van:"1 x AGP 4X slot and AGP 2.0 compliant", a vga kártya meg AGP 8x slotot igényel! :?:
Pontosítsunk kicsit, mert csak.....
A kérdezőnek az alaplapja ugyebár ez lenne. Az angol nyelvű alaplap kézikönyv pdf-ben.
Ez pedig a specifikáció szerint az AGP foglalatot nézve egy 4x-es AGP foglalattal bír, és a memóriát is csak 2GB méretig tudja lekezelni, emiatt ide csak a NON-PAE-s kernelű Puppy/Linux verziók jöhetnek számításba.
Kép
Továbbá, Bios frissítéssel sem tudunk ennek a deszkának további lehetőségeket adni, mivel a még elérhető, utolsó, hivatalos Bios kiadás is csak 2002-es, tehát valóban nem mai a cucc./de roppant érdekes, és igényesen összerakott produktum! - még mai szemmel nézve is -/
Kép
Viszont, és most jön a lényeg, tomajer fórumtárs által említett Radeon HD 3850-es kártya többféle gyártói kivitelben, és formátumban került forgalmazásra, és volt belőle olyan verzió is, -mint pl. ez a kártya - ami viszont képes volt működni 4x-es AGP-s üzemmódban is.(AGP 4X/8X)
Feltehetően tomajer kolléga ezzel tisztában is van, hiszen eleve hardveres oldalról (roppant szimpatikusan, egyébként) közelíti meg a kérdést, így valószínű, hogy az általa beszerzett Radeon HD 3850-es videókártya tudja/képes AGP 4X/8X üzemmódra is. Itt egy másik HIS-féle kiadás, ez is AGP 4X/8X üzemmódot tud, meg ez a Club-3d-s kártya is.
De volt ebből még SAPPHIRE ATI Radeon HD 3850 PCI-E 2.0 x16-os kiadás is!
A hozzászólást 3 alkalommal szerkesztették, utoljára NTamas 2015.10.03. 15:26-kor.

Asterix

Köszi NTamas, mindig tanul valamit az ember! :shock: (megjegyzem tomajer csak egy alaptipust írt)
De még ez a tudás sem segít abban,hogy tegye fel a driverét ha nincs megfelelő devx* és kernel_sources (noPAE) fájl!
Lehet hogy müködne a HD 3850, de a benne rejlő képességeket nem tudja kihasználni,gondolom! :?:
Unicorn-6.0 és 6.0.2-es devx*sfs fájl még csak található, kernel_sources fájl nélkül meg van torpedózva!
:!: Ötlet! Tahr kernel cserével janugsa hozzászólása viewtopic.php?f=27&p=2854#p2854 segítségével esetleg megoldható lenne? :?:
Kisérletezek egyet!
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Asterix 2015.10.03. 15:28-kor.

Asterix

Nos az eredmény!
Az eredeti LegOpen_hu iso-ban lecseréltem a vmlinuz és ZDRV_UNICORN_PEN_2.0.SFS fájlokat a "huge-3.14.20-tahr_noPAE.tar.bz2" kernelben levőkkel,természetesen átneveztem őket az eredeti nevűre. Majd ISO készités,kiírás és reboot!
capture17170.png
capture17170.png (884.25 KiB) Megtekintve 4618 alkalommal
Simán felállt!
Majd felcsatoltam a "devx_unicorn_6.0.sfs" és a "kernel_sources-3.14.20-tahr_noPAE_6.0.sfs" fájlokat!
Ezek után feltelepítettem a "amd_fglrx-14.12_K3.14.20_noPAE_6.0.2.pet" fájlt, majd kiléptem "exit to promp"-ba, beírtam a "jelszót" ami: aticonfig --initial ! Mentett bizonyos beállításokat, majd beírtam, hogy "reboot" !
Újra indultam USB-ről és az eredmény:
capture14465.png
capture14465.png (1.25 MiB) Megtekintve 4618 alkalommal
Micsoda változás,ugye?
A HD 3850-es kártya driverét a gépemen nem próbálhattam ki, de ha ez a rendszer az Ő (tomajer) gépén feláll, akkor simán futtathatja azt a bizonyos "run" kiterjesztésű ati drivert, ami a kártyájához kell.
Szóval, ha ki akarja próbálni,akkor felteszem a yandexre!

Válasz küldése

Vissza: “Puppy Linux”