Kezdő lépések.

A puppy linux operációs rendszer és szoftverei
NTamas

Re: Kezdő lépések.

Hozzászólás Szerző: NTamas »

kros54 írta:Az ISO-kérdéshez tennék hozzá egyszerűsítést. ...
Én pedig csak annyt fűznék a dologhoz, hogy azami fenti -többiso.jpg- képén a jobb alsó kockában látható a példa puppy-cd lemez teljes tartalma.
Ez eddig oké! DE!
Mivel grub-dos-al bootoló usb-kulcsra kívánjátok tenni a több puppy verziót tartalmazó valami1-2-3stb. puppy cd verziók tartalmát, valami1-2-3stb. nevű könyvtárakba elhelyezve, arra azért nem árt figyelni, hogy mivel maga az usb kulcs a grub dos-ra bootol, így a klf. könyvtárakba bemásolt cd-tartalomból az isolinux-hoz(SYSLINUX) tartozó fájlok tök feleslegesen vannak oda bemásolva, hiszen gyakorlatilag az usb kulcs kialakítása , a grubdos használata miatt már semmi funkciójuk nincs, ezért feleslegesen foglalják csak a helyet, semmi szükség nincs ott már rájuk. Így a példa-képen is látható 3 darab sfs fájlok, meg az initrd.gz, illetve a vmlinuz fájlok kellenek már csak azokba a klf. nevü puppy alkönyvtárakba, az eredeti, klf. nevű puppy cd-lemez isolinux boot-jához tartozó/köthető többi filére ott már semmi szükség nincs, azok onnan simán kitörölhetőek, erre sem ártana odafigyelni, szerintem.

Kiegészítő infó:
Azami, amikor Te a pfeco pendrive-puppy-jához írtál egy megjegyzést, és ott megemlítetted az usb kulcs másféle bootolhatóvá tételét, - a pfeco által alkalmazott isolinux(SYSLINUX)-os ldlinux.sys állománnyal megvalósított usb-s bootolhatóvá tétel módszerével szemben - illetve még kulusz is megemlítette ott, hogy a mostani, újabb puppykban már van grub4dos, amivel mégegyszerűbb több puppyt 1 db usb-re pakolni.

janugsa
Adminisztrátor

Hozzászólás Szerző: janugsa »

A fentebbi képet én követtem el.
Régen én is csak a szükséges fájlokat raktam át az iso-ból.
Régen hármat majd 4 és 5.
De mostanában mind átrakom, mert egyre több puppy származékban
már más fájlok is megjelennek (pl: csipeszpup ). Egyszerűbb azt mondani
hogy minden fájlt másoljunk át, a „felesleges” fájlok mérete jóval 1% alatt.
Az eredeti iso-t törölhetem.

azami

Hozzászólás Szerző: azami »

Mai tárhely és sebesség mellett Janugsa-val értek egyet főleg egy kezdőnél!

NTamas

azami írta:Mai tárhely és sebesség mellett Janugsa-val értek egyet főleg egy kezdőnél!
Milyen tárhely és sebességről beszélsz te itt?
Eleve usb kulcsról van-volt szó, ha pedig janugsa által említett csipeszpuppy-t vesszük, annak a mérete, és azt kibontva a kibontott méret már eleve kb 20 gigára rúg!!!
És akkor még csak egy, igaz hatalmas méretű puppy-ról van szó!
Hat több ilyen mindent-egybe puppy verziót akarsz az usb kulcsra tenni, hány gigás kulcsra is lesz szükséged, számolj már utána, de számold azt is bele, hogy a gigaméretű dvd-nyi tömörítésből mindent - mert ugye még kezdő vagy - felmásolsz az usb-s kulcsodra......
Mindösszesen arra akartam az előbb rávilágítani, ha nem az isolinux/syslinux használatával teszed bootolhatóvá az usb-s kulcsodat, akkor a syslinux/isoinux-hoz köthető filéknek semmi keresnivalója a véges méretű usb-s kulcson. Ugyanígy semmi értelme minden, a dvd -ben meglévő egyéb kiegészítő cuccokat az usb-re felmásolni, főleg nem akkor, mint amikor a kérdező is jelezte, csak kipróbálási célra tenne fel az usb-kulcsára több puppy rendszert, ehhez pedig bőven elegendő -mármint a szorosra vett kipróbáláshoz!!! - csak az alaprendszereket feltenni, és azokat tesztelni. Persze, ha az alap sfs hez még vannak +sfs-ek is úgy azokat is célszerű feltenni a tényleges próbához.
Az meg hogy kezdő, annak pl. janugsa talán éppen a kezdő mivolta okán el kellene magyarázni hogy figyelj te kezdő, van itt egy giga-méretű dvd, ebből ez és ez a tényleges puppy-hoz tartozó cucc, a többi meg kiegészítő, majd később feltehető klf. programok, stb cuccok, amik az alaprendszerhez nem feltétlen kellenek. Ha egy kezdő meglát egy ilyen gigaméret usb-kulcsra kitömörített puppy könyvtárat, talán el fog gondolkozni azon, hogy esetleg ez nem épp neki való megoldás, de, ha elmondod neki -akár egy indításkor felbukkanó ablakban - hogy figyú, ne ess kétségbe, ez ezért, az azért van betéve a dvd-be, és azért másoltam át az usb-re mindent hogy ha kell, minden kéznél legyen, ha meg nem kell a plusz dvd-ben meglévő kiegészítő cucc, akkor azok letörölhetőek, ezáltal értékes usb-s helyet tudsz majd felszabadítani! Ezt egy kezdőnek el kell magyarázni, nem pedig szó nélkül a nyakába zúdítani mindent, szerintem....

janugsa
Adminisztrátor

Hozzászólás Szerző: janugsa »

Néhány puppy . Az iso-k fájljai mappákban , pár helyen mentésfájlom is ott van,aki felsorolja piros pontot kap.
isokbelseje.jpg
isokbelseje.jpg (125.08 KiB) Megtekintve 4290 alkalommal

NTamas

Ebben a merevlemezről bootolható, működő Puppy-ban is van egy mentésfájl, aki nem téveszti el, hogy melyik file-ről van szó, az szintén jogosult a piros pontra.... :)
Kép

azami

Milyen tárhely és sebességről beszélsz te itt?
Eleve usb kulcsról van-volt szó,
A témaindító hozzászólás: viewtopic.php?f=4&t=39&start=220#p2365 ;)

kros54
Adminisztrátor
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: kros54 »

- fd64save.ext4
- L64save-alfa.4fs
- precisesave-alfa.3fs
és precisesave-sk_old.2fs

azami

Ntamás írta..
ha pedig janugsa által említett csipeszpuppy-t vesszük, annak a mérete, és azt kibontva a kibontott méret már eleve kb 20 gigára rúg!!!
És akkor még csak egy, igaz hatalmas méretű puppy-ról van szó!
Hat több ilyen mindent-egybe puppy verziót akarsz az usb kulcsra tenni, hány gigás kulcsra is lesz szükséged, számolj már utána, de számold azt is bele, hogy a gigaméretű dvd-nyi tömörítésből mindent - mert ugye még kezdő vagy - felmásolsz az usb-s kulcsodra......
Sajnálatos módon ezt nem sikerült értelmeznem.....
Na most nem tudom a fórumtárs mit akart ennyire kibontani....., de az ISO-ban levő fájlok mérete átmásolás után sem fog több lenni mint az ISO-ban volt :!:
Vagyis ha egy Puppy ISO-t letöltve/megnyitva a tartalma 200 Mb az a használni kívánt mappában is annyi lesz és a kipróbáláshoz nem is kell mást kibontani/kicsomagolni...

Más.
Ha a kezdő fórumtárs az ISO-k kipróbálásában kér tanácsot, próbáljuk jól elkülöníteni ha már a mentést és azok indítását is érintjük nehogy félreértés/összezavarodás áldozata legyen... :D :D

NTamas

azami írta: Sajnálatos módon ezt nem sikerült értelmeznem.....
Na most nem tudom a fórumtárs mit akart ennyire kibontani....., de az ISO-ban levő fájlok mérete átmásolás után sem fog több lenni mint az ISO-ban volt :!:
Vagyis ha egy Puppy ISO-t letöltve/megnyitva a tartalma 200 Mb az a használni kívánt mappában is annyi lesz és a kipróbáláshoz nem is kell mást kibontani/kicsomagolni...

Más.
Ha a kezdő fórumtárs az ISO-k kipróbálásában kér tanácsot, próbáljuk jól elkülöníteni ha már a mentést és azok indítását is érintjük nehogy félreértés/összezavarodás áldozata legyen... :D :D
Az, hogy nem tudod értelmezni, az a Te bajod!
Az meg, hogy mindenbe belekötsz, és félremagyarázol teljesen érthető dolgokat, az sajnos a mi bajunk.
Az meg, hogy azt állítod, hogy egy x-méretű iso-t kibontva ugyanazon méretű tartalmat kapunk, ez elvileg a sima puppy-knál igaz, de, ha egy kombinált iso-t gyártasz, mint pl. a csipesz féle túlméretes puppyk, és ott, abban a szorosan vett puppy-hoz tartozó fájlokon kívül vannak más tömörített állományok is, amik nem szorosan az alaprendszerhez valók, erre írtam azt, -ha figyelmesebben olvasnál végre, és nem kötnél bele mindig a másik szavába - hogy az alaprendszerek kipróbálásához nem kell mindent kibontani egy könyvtárba, mert az csak méretnövelő, főleg, ha netán még usb kulcsra dolgozunk!!!
Már amennyiben azt az iso-t tényleg ki akarjuk bontani, és úgy normálisan kipróbálni, vagy megelégszünk azzal, hogy egy elindított puppy rendszerhez felcsatoljuk az iso-t, és csak belenézünk annak a tartalmába.
Ha kibontod a klf. puppy-kat tartalmazó iso-kat megfelelő alkönyvtárakba, - amit az előttem szóló janugsa is kezdeményezett, illetve ajánlott, mint lehetséges megoldást, és mellékelt is hozzá képeket, akkor kénytelen vagy megemlíteni annak indítási módozatait, és ebbe bizony beletartozik a mentés file megemlítése, illetve az indítási módok megadása a menu.lst-ben. Ha ezt normálisan mondod magyarázod , el - nem pedig össze-vissza emlegetve , belekapva mindenbe- (ez a megjegyzéses egyikőtökre sem vonatkozott így kéretik nem megsértődni ezen!) akkor egy kezdő is meg fogja ezt érteni, és tudni fogja, hogyan, mi módon paraméterezzen majd másik puppy verziókat, ha ki akar majd olyanokat is próbálni.
Amúgy az iso kibontása egy alkönyvtárba, illetve az általad megfogalmazott módszer:...kattints az iso-ra, és másold annak tartalmát egy alkönyvtárba.... gyakorlatilag ugyanazt a tevékenységet, és végeredményt takarja, a lényeg így-is-úgy az, hogy az iso file teljes tartalma egy alkönyvtárba kerül, és onnan, a megfelelő módon elindítható a puppy.

Ha a kezdő fórumtárs az iso kipróbálásában kér tanácsot........igen, ha abban kér tanácsot, akkor nem kell őt hiányos infóval bevinni az erdőbe,
Kép

mert a nem pontos magyarázat a kérdezőben zavart támaszthat, és az újabb kérdéshez vezethet,
Kép
és kellemetlen félreértésre adhat okot. Tehát, ha látod, hogy az idézett magyarázatodat eleve félreértelmezi a kérdező, akkor nem egy sima igen-el kéne válaszolni, hanem azonnal javítani a kérdezőt, így elkerülhető a második kényes kérdés-magyarázat szituáció.
Ha meg vagy annyira gondos, hogy vigyázol a kérdező merevlemezére, -erre utal a grubdos indítás és menü javasolt telepítése az usb-s kulcsra, akkor már inkább célszerű a kipróbálandó puppy-t is odatenni, így egyáltalán nincs semminemű, véletlen veszélynek kitéve a kérdező merevlemeze.

Válasz küldése

Vissza: “Puppy Linux”