Kezdő lépések.

A puppy linux operációs rendszer és szoftverei
tomajer

Re: Kezdő lépések.

Hozzászólás Szerző: tomajer »

Köszönöm, köszönöm, köszönöm!

Hétvégén próbálgatok!

tomajer

Megint megakadtam:-(

Nem minden letöltésnél ajánlja fel (p:smplayer) a PetGet-et (van hpgy a pupzipet, van hogy semmit) és képtelen vagyok kézzel megtalálni.
Ugyanez van, ha letöltöttem, és mappából akarok telepíteni:-(

léccilécci!

NTamas

Hozzászólás Szerző: NTamas »

tomajer írta:Megint megakadtam:-(

Nem minden letöltésnél ajánlja fel (p:smplayer) a PetGet-et (van hpgy a pupzipet, van hogy semmit) és képtelen vagyok kézzel megtalálni.
Ugyanez van, ha letöltöttem, és mappából akarok telepíteni:-(

léccilécci!
Ezek milyen letöltésekre vonatkoznak?
Mert amit én adtam meg linkeket, az mindegyik pet-es csomag, tehát letöltés után azonnal telepíthető a Puppyra.
Az egyik médiafire-s linknél van az, hogy először a zöld download gombra lell kattintani, ekkor az oldal generál egy bizonyos ideig élő letöltési linket, -amit pl. a megadott időn belül többször is elindíthatsz, ha közben valamiért megszakadna a letöltésed, erre utal a képen a fehér sávban lévő kék színű try again felirat- de innen is pet-es csomag fog lejönni, lásd a képeket.
Kép
Kép

Amit említesz pupzip, meg mittudomén mit írtál még, azokat nem én linkeltem, vagy valahová máshová kattintottál a médiafire-s oldalon! Az .sfs végződésű fájlt nem kell telepíteni, - nem kell rá kattintgatni! - azt csatolni lehet a puppy-hoz, a puppy-n belül a menüben van egy sfs csatolási menüpont, azzal kell ezt elvégezni, és azzal választod is le -lecsatolás- a fájlrendszeredről az .sfs kiterjesztésű fájlokat, ha már nem használod őket. Az sfs fájlokról, használatukról a fórumban olvashatsz, hogy miért jó a használatuk, és miért nem pet kiterjesztésűek, hadd ne kelljen ezt újra el magyarázni. A lényeg az, hogy az sfs fájlokat letöltésük után nem kell kicsomagolni, nem kell a fájlra ütve próbálkozni annak telepítésével, azt a rendszerhez kell egy programmal -sfs gyors-csatolás - hozzácsatolni, és a használat végén meg lecsatolni.

Most, hogy nézem a belinkelt képet, kezdek rájönni, te mit csinálhattál, és miért nem jó a letöltésed, és miért írtad a pupzip-et.
Szóval, ha egy pet kiterjesztésű linkre kattintasz, a puppy rendszerben lévő webböngésző-nálam ez a Firefox - által, akkor fel fog jönni egy, a képen is látható letöltési ablak, benne három lehetőséggel. Neked mindenkor a középső lehetőséget kell választanod, - ez a fájl mentése az alapértelmezett mentési könyvtárba, a képen is ez látszik - a felső, fájl megnyitása lehetőséget pet-es telepítő csomagnál felejtsd el, és ne használd! A pet kiterjesztésű fájlokat minden esetben mentsd le a saját gépedre, és onnan indítsd el annak a telepítését, ekkor már, ha ne van töltve teljesen, és hiánytalanul a pet kiterjesztésű telepítési fájl, akkor már erre rá lehet, és kell kattintani, ezzel indítva annak a telepítőfolyamatát. Soha nem használd az első lehetőséget - a menet közbeni fájlmegnyitást pet-es telepítő, és egyéb, tömörített, zip, gzip, tar.gz, gz, és egyéb filék esetében, mert ekkor, bár elindulni látszik a letöltés és a telepítés is, ha megfelelő alkalmazás van ehhez hozzárendelve, de ha nem, akkor ennek fájlvesztés lesz a következménye. Tessék mindent szépen először a saját gépre menteni a letöltési ablakban látható középső lehetőség használatával.
Te sem vagy gyakorlott géphasználó, az már látszik, talán először ezeket az alapvető dolgokat kellene feleleveníteni, áttanulmányozni, vagy /és figyelni a letöltést, és nézni, hogy mit is csinálok, nem csak windows-os módra oké-oké-okézni. ;)

Utóirat:
Az előző levelemben lévő smtube alatti weboldalon lévő smtube-15.5.17.tar.bz2 állomány egy úgynevezett sources, avagy forrás állomány ez telepítésre közvetlenül nem alkalmas, ezért ne is próbálkozz vele! Maga az oldal is csak azért lett belinkelve, hogy némi infót adjon, hogy mi is az az smtube alkalmazás.
Amúgy a jelenlegi smtube-s verziókkal valami gond van, nálam eddig mindegyik rendben működött, az utóbbi időben, mióta a youtube átállt a html5 videósugárzásra, azóta egyik verzió sem működőképes, amúgy sem egy nagy szám, ettől sokkal jobb, webböngészőbe beépíthető videó letöltő kiegészítések vannak, azokat kell használni.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára NTamas 2015.06.05. 22:20-kor.

azami

Hozzászólás Szerző: azami »

Hetvenplusszos édesanyám, bizony zenéket is szeret hallgatni a gépéről.
Ha a Youtube is használatba van, lehet ott is lejátszó listákat összeállítani.....
És a Vlc is elég sokoldalú.... ;)

tomajer

Félreértettél. Ezeket mind tudom. Hisz huszonéve windózózok:-)
De!
Nálam legalábbis a legfrissebben telepített lupu 528 alatt... más gép most nincs a közelemben. Nem mindig települ a .pet, hanem kéri, hogy adjam meg neki milyen alkalmazással nyissa meg:-(
Nna ilyenkor nem tudom, azt a PetGet-et hol találom, hogy megmondjam a kis butának!

Tehát, ha a firefox mint a fent lévő képen alapértelmezetten a PetGetet adja meg, akkor simán tudom telepíteni, de nincs meg ugye az eredeti fájlom, mert nem tudom tempként hova teszi, ha lementem, akkor maga a linux már nem tudja mit kezdjen vele, mert nem tudom neki megmondani.

kros54
Adminisztrátor
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: kros54 »

Aha, a magam részéről most kezdem érteni a problémádat.
Szerintem a legegyszerűbb, ha a Firefox-szal csak letöltöd. Utána pedig a Tartalmazó mappa megnyitása parancsot használod. Megjegyzed, kilépsz a böngészőből, majd az előbbi mappát megnyitod a ROX-szal, és rákattintva, onnan
Vágólap0FF.jpg
Vágólap0FF.jpg (33.34 KiB) Megtekintve 5532 alkalommal
már települ rendesen, nem kell neki semmiféle ráolvasás, petget, akármi - semmi.

pfeco

Hozzászólás Szerző: pfeco »

A PetGet lelőhelye az /usr/local/petget/könyvtárban van, de nem kell tudni ugyanis a jobb egérgombra
megjelenő menüben "Program hozzárendelése" menü pontnál megadható a program neve (amit hozzá is rendel
az ilyen típusú fájlokhoz).

tomajer

Szerző: pfeco » Ma, 13:20
A PetGet lelőhelye az /usr/local/petget/könyvtárban van, de nem kell tudni ugyanis a jobb egérgombra
megjelenő menüben "Program hozzárendelése" menü pontnál megadható a program neve (amit hozzá is rendel
az ilyen típusú fájlokhoz).

Nnaezaz! Köszönöm!

NTamas

Hozzászólás Szerző: NTamas »

tomajer írta:Félreértettél. Ezeket mind tudom. Hisz huszonéve windózózok:-)
De!
Nálam legalábbis a legfrissebben telepített lupu 528 alatt... más gép most nincs a közelemben. Nem mindig települ a .pet, hanem kéri, hogy adjam meg neki milyen alkalmazással nyissa meg:-(
Nna ilyenkor nem tudom, azt a PetGet-et hol találom, hogy megmondjam a kis butának!

Tehát, ha a firefox mint a fent lévő képen alapértelmezetten a PetGetet adja meg, akkor simán tudom telepíteni, de nincs meg ugye az eredeti fájlom, mert nem tudom tempként hova teszi, ha lementem, akkor maga a linux már nem tudja mit kezdjen vele, mert nem tudom neki megmondani.
Azért had fűzzek egy-két megjegyzést a reagálásodhoz.
Huszonéve windows-osol, mint írtad, de ott is létezik a jobb egérgomb-fájlhoz program hozzárendelés funkció, legalább is én így emlékszem.
A windows-ban is a felhasználó rendelhetett hozzá saját igénye szerint egy fájlformátumhoz, azt kezelő, megnyitó alkalmazást, vagy elfogadta a rendszer által felajánlott lehetőséget, már, ha volt felkínált lehetőség. Igaz, én csak a Windows 3.1-el kezdtem az ablakozást, úgy 1995 tájékán, de előtte azért még jócskán belehúztam a Dos-ozásba is, -a cégtől leselejtezett XT-s gépen!- és azt pl. én jobban is szerettem, mint az ablakozást.
Azután, ha nem találtam egy fájlt vagy alkalmazást a windows-ban, a nevét begépelve a filekeresőbe, szinte biztosan megleltem azt, a windows belső strukturális felépítésének fejből ismerete nélkül is, lévén a program a keresés eredményét szöveges formában az elérési utakkal együtt mutatta meg. Nincs ez másképp a Linux-ban sem, ebben is van file kereső program, tessék használni, ott van a Puppy főmenüjében!
Azután a Windows a futtatható állományokat egy Enterrel el tudta indítani, jelen esetben a Puppy Linux is képes erre a futtatható pet kiterjesztésű telepítő fájlok esetében, tehát ehhez nem szükséges külön alkalmazást keresni. Azután, a windows a telepítő fájlokat alapbeállításban nem törölte ki az alapértelmezett letöltési könyvtárból, vagy onnan, ahová a T.felhasználó beállította, hogy a rendszer töltse le a fájljait, néha előfordultak olyan programok igaz, főleg a nagyobb méretűek között, amik a telepítés után magát a telepítő filét is eltakarították az útból, de alapként, a rendszer békén hagyta a telepítő fájlokat, ezért is lehetett azokat a telepítés után megtalálni a temp-ben, vagy a letöltési alapkönyvtárban. A Puppy-ban is megmaradnak a telepítő pet filék, ott, ahová a webböngészővel lementetted, vagy a rendszer alapértelmezett letöltési, Downloads mappájában. Tehát megtalálhatóak, csak a nevüket kell tudni, azt meg elvileg tudjuk, hiszen mi töltöttük le, és felírtuk magunknak egy papírra, hogy emlékezzünk rá, mit is töltöttünk le. Így a filekeresővel történő fájlmegtalálás a Linux-ban sem ördöngős művelet már többé.
A windows-ban is a saját képünkre, igényeinkre állítottuk be a rendszert, ezt a Linux alatt is meg kell tennünk, ha netán a használt Puppy verzióban ezt a készítő nem tette volna meg, mármint a pet csomag kattintásra indítható telepítését, a hozzárendelt program beállítását.

tomajer

Én tényleg nagyon hálás vagyok a segítségért, mert itt igen elveszettnek érzem magam..... De azért próbálj meg nem ilyen lekezelő és kioktató lenni. Ezek szerint te sem vagy fiatal ember.. én is win 3.1 el kezdtem. (bőven 95 előtt, mert akkor már a win 95-nek örvendtünk ... nem tudtuk milyen sz@r lesz) És nagyon büszke voltam rá, hogy már egy olyan gépet össze tudtam rakni, amin az fut, hiszen előtte dos, és norton commander volt. Én bevallom, nem ismertem ki magam a Dos-ban, csak használtam. Persze többet tudok, tudtam róla, mint egy mai átlagfelhasználó, de azért örültem a win segítségének.

Nna és akkor visszatérve a linuxra.

Ha kérdezek, akkor azért kérdezek, mert nem tudok valamit. Gyaníthatóan pont azért, mert nagyon másképp van mint a winben.... (vagy már elcsesztem valamit a linuxomban)
Merthisz, ha elindította volna a .pet-et, akkor nem kerestem volna a PetGet-et, ha megtaláltam volna, akkor nem kérdeztem volna hol lehet. És akár hiszed akár nem, a kereső nem találta nekem!!! :-(
Sőt vazze a keresés is másképp működik, mert amikor a rox vagy milyen (bocs most winben vagyok) fájlkezelő kereső gombjára kattintottam, nem nyitott fel nekem ablakot, hanem megkérdezte hol akarok keresni ... de vazze, nem találtam, ezt hol kéne neki megadni?!?
Aztán valahogy eljutottam oda, hogy egy mappban tudtam keresni, de mivel én ennek még a fájlsruktúráját mindig nem értettem meg... biztos én vagyok a hülye... de képtelen voltam azt mondani neki, hogy a teljes gépen keressen.
Bocs!
Sz'al, azért vagyok a "kezdő lépések" topicban, hogy hülyeségeket is kérdezhessek! :-)
... és ezért ne alázzanak ha lehet porba....

Mondom ezt úgy, hogy tudom, te voltál az első, aki sietett segíteni, és tényleg hasznos tanácsokat adtál. Amit újra nagyon köszönök!!!

Válasz küldése

Vissza: “Puppy Linux”