Kezdő lépések.

A puppy linux operációs rendszer és szoftverei
tomajer

Re: Kezdő lépések.

Hozzászólás Szerző: tomajer »

Még ami felmerült bennem.

Létezik e a puppyban olyan alvó üzemmód, amikor is kiírja a memóriát mondjuk az sd-re, és onnan indul ha kinyitom a laptopot. Magyarul, nem zabálja az aksit amikor becsukom.
Ha létezik, hol tudom beállítani, hogy a laptop becsukására ezt hajtsa végre?
Az egyik preciseben találtam "hibernálást" de az nem teljesen ez. Valamennyi áram kell neki.... De ezt is csak kattintással tudom elindítani, nem találom hogy becsukásra hogy lehetne...:-(

Magyarázat: Taxis vagyok. Ülök az autóban, rám nyitják az ajtót, hogy utaznának. Nagy neveletlenség, köszönés helyett még két három gombot megnyomizni mielőtt a seggem alá tolom a laptoppot:-(

NTamas

Hozzászólás Szerző: NTamas »

Hát úgy veszem észre a szavaidból, te nem igen ismered a saját gépedet!!!
A Cardbus NIC jelentését sem, pedig az van belőle a te gépeden is, nem is egy, hanem mindjárt három!
Elsőnek ugye van az onboard nic, ami ugye nem mást takar, mint a laptop saját, alaplapi integrált hálókártyáját, ami a gépen belül a belső Cardbus-sínhez kapcsolódik, és elvileg, ha a a wake on-line lehetőség is engedélyezve van, akkor a külső hálózatról fel tudja ébreszteni, és be tudja bootoltatni a gépedet.
Azután ide értik az onboard nic elnevezés alá boot szempontból a Cardbus(PCMCIA) csatlakozódat is, ez ugye a géped egyik oldalán van egy kis műanyag. ajtó mögött,
Kép
amibe szintén lehet Cardbus(PCMCIA)-s modemet, valamint Cardbus(PCMCIA)-s hálókártyát, és Cardbus(PCMCIA)-s wifi-kártyát tenni, amiről kivülről, vagy belső hálózatról (szerver üzemmódú boot) be lehet bootoltatni a gépedet.
Azután van a CD/DVD/CD-RW Drive is, amim ugye nálad, a te gépedben külső egységként lehet jelen, mivel az alapgépbe gyárilag nincs beépítve.
Kép
Ez egy speciális Cardbus csatlakozó kábellel csatlakozik a laptophoz, és a külső-hdd egység is ilyen speciális Cardbus cable-val csatlakozik. Ez a második lehetőség, a külső Nic eszközök használata, a speciális cardbus kábellel csatlakoztatva. -cd-dvd-cd_rw-hdd-
A harmadik lehetőség a dokkoló egységben lévő Nic egység használata boozhoz - amennyiben van neked ilyen dokkolód, és az abban lévő gigbites sebességű PCI-sines hálókártyád, ez a lehetőség a D/Dock PCI slot NIC néven van a Bios-ban.
Kép

A Biosban egyébiránt elvileg ez a teljes lehetőség, aminek egy Dell gépben lennie kéne:
From the BIOS (which is really lame) the boot order is set to
USB Storage Device
Diskette Drive (which it doesnt have)
CD/DVD/CD-RW Drive (again which it doesnt have)
Cardbus NIC
D/Dock PCI slot NIC
Onboard NIC
Internal HDD
Ebből ugye az Internal (belső) hdd kiesik nálad, mivel az most nincs benne, kiesik még a külső Cardbus-kábeles cd-egység is, mivel olyan neked nincs(legalább is, nem írtad, hogy van ilyened)
Szintén kiesik nálad a dokkoló egységhez tartozó D/Dock PCI slot NIC, mert ilyened sincs a laptophoz.

Marad tehát az:
Cardbus NIC
Onboard NIC
ezeket már kitárgyaltuk
marad még az:
Diskette Drive (which it doesnt have)
ez ugye a beépített floppy egységet jelent, már, ha van ilyen a laptopodban
és végül marad ez:
USB Storage Device
ez pedig az usb-s kulcsot foglalja (pendrive-t) magában, ami, ha megfelelő módon van előkészítve, bootolhatóvá van téve, akkor arról, ha előzőleg bedugtad a gépbe, be tud bootolni róla a masinád.

És akkor marad mint eszköz a kártyaolvasó, ami ugye nem tévesztendő össze a Cardbus-al!!!
Az sd kártya, ha megfelelően van előkészítve, -bootolhatóvá van téve - akkor alkalmas rendszerindításra, de csak akkor, ha a Bios ezt kimondottan natívan, értsd, driver nélkül! alapból támogatja! Ekkor az sd foglalatról is be lehet bootolni, de ehhez a bios-ban kell lennie lehetőségnek, menüpontnak, de ez nálad nincs meg!
Ezért nem tudsz te a saját kártyaolvasód foglalatába tett sd kártyáról bebootolni, még akkor sem, ha egyébként az sd kártya erre elő lett készítve, és mint írtad is, egy másik gépen egy usb-s csatlakozású kártyaolvasóról az sd kártyíán lévő rendszer be tud bootolni.

Tehát adottak a lehetőségek, nálad ezt annyiban lehet kihasználni, hogy veszel, szerzel, kölcsönkérsz egy usb-s kártyaolvasót, és csak akor tudsz ate gépeddel arról bebootolni, az usb-csatiba bedugva a külső eszközt, és a bios-ban beállítva az usb Storage módot a boot-lehetőségeknél.

Az alvó üzemmódot nem tudom biztosra mondani neked, mivel sohasem használtam Puppyt ily módon laptopban, (nekem egy 15 éves egyszerű 366-os Toshiba régi laptopon van, de ezt még nem próbáltam ki azon) de gondolom, ha a géped bios-ában be lehet állítani a sleep üzemmmódot, akkor valószínűleg a Puppy is képes erre. Nagy valószínűséggel a mentésfilébe, egy fájlba fogja az actuális állapotot elmenteni, de ezt majd megerősítik azok, akik már használták a Puppykat ilyen módon is.
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára NTamas 2015.02.28. 22:27-kor.

janugsa
Adminisztrátor

Hozzászólás Szerző: janugsa »

Valószínű nem tud az SD bootolni azon a laptopon.
Az SD kártyára könyvtárakba kimásolod a puppy isok fájljait.
Egy pendrájvra grub4dost feltelepíted, mivel más nem lenne rajta elég egy régi
pendrájv –( nálam 128 MB-os van fenn, de nem SD kártyához használom, winchester és
másik pendrájv puppyt indítom vele, így kipróbálni nem tudom az SD módszert.).
Ha a puppyt elindítod akkor már nem kell a pendrive, így kihúzhatod. Csak a következő
indításnál kell a pendrive.

Carolina puppy. Van benne Suspend és Hibernate.
Suspend fedél lecsuk, majdnem minden kikapcsol, de kicsi áramot fogyaszt.
Hibernate swap fájlba menti a ramot, de azt írja, hogy szilárdtest tárolókon nem ajánlja,
mert hamarabb elhasználódnak. A Hibernatet nem tudtam kipróbálni, de ezt csak pár billentyű
és egér használatával érnéd el szeritem.

NTamas

Találtam egy ilyet, hátha segíthet a fedél lecsukás - suspend mód-hoz.
X-precise-2.4 Final

kros54
Adminisztrátor
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: kros54 »

Nem keveset foglalkoztam ezzel, s az ajánlott Lite és Full Precise verziókban meg van oldva.
[Volt is vita erről, hogy miben tér el a suspend és a hibernálás, de talán még a "régi" fórumon. Most az acpitool -s megoldás van a kikapcsológombos menüben megjelentetve, de más helyről is elővadászható, sőt, külön gombot is lehet neki fabrikálni az Asztalra.]
Kerestem egy szabad laptopot (Dell Precison M4400, 4 GB RAM) és megnéztem, mert eszembe sem jutott lecsukásra tesztelni, mindig az említett menüsorban egérrel kattintva próbáltam ki (úgy biztosan működik a laptopon is).
Menüből működik, lecsukásra nem, meglehet, valamit a BIOS-ban kéne állítgatni, de mivel a gép nem az enyém, így nem is néztem.

NTamas

De jó, hogy foglalkoztál vele, én csak most asztali gépen tudom kipróbálni a Te általad készített Precise 571 Lite-en, terminal-ban ezt adja ki az acpitool -help -re:

Kép

Tehát jól látható, hogy amit említettél, a -s kapcsolóval való -suspend- működés feltétele az, hogy a Bios támogassa az S3-as ACPI-módot, ezt kell engedélyezni a Biosban, ha a gép támogatja, (nem mindegyik gép képes erre!) és akkor fog a menüből működni. Hogy ezt hogyan rendeled hozzá a fedéllecsukáshoz, azt linux-nál még nem tudom, de a windows-nál könnyű, ott van erre energiabeállítási ablak, ahol meg lehet adni, hogy mit csináljon a windows a laptopfedél lecsukására, milyen műveletet hajtson végre.
Puppy-nál ilyen energia-beállítási ablakkal még nem találkoztam, így ezért nem tudom, hova lehetne megadni, hogy mit tegyen a Linux, ha lecsukod a fedelét.
Megpróbálom azt megcsinálni, amit említettél, hogy kirakni az asztalra egy ikont, és ahhoz hozzárendelni az acpitool -s suspend funkciót.

acpitool -s /suspend to ram/ - ehhez kell az S3-as ACPI-mód -ekkor a ramba íródnak a menteni való dolgok
acpitool -S /suspend to disk (hdd)/ - ehhez már az S4 ACPI-mód kell, itt a ram helyett már a merevlemezre menti ki az éppen actuális tartalmat

Azt hiszem, találtam valami segítséget a fedéllecsukás bekapcsolásához, a linkelt cikk szerint a Linux indítási módját kell kiegészíteni, ha jól értem a leírtakat.
/csak éppen nem a leírt "acpi=off" és pci=noacpi beállítást kell használni, hanem szerintem az "acpi=on" (vagy acpi=force apm=off) és a pci=acpi módot, de lehet, hogy rosszul értelmezem. kros54, legyél szíves nézd már meg a Puppy indítási módjának változtatását a cikk és az énáltalam elvileg jónak vélt mód szerint, mivel nálad kéznél egy laptop, előre is köszi a segítséget!/

Kiegészítő irodalom /aki még nem ismeri, annak jól jöhet/
A BIOS kezelésének alapjai
ACPI -ebben már van egy konkrét sor, és ahhoz egy kép az alaplap támogatás lekérdezéséről.

Kép
Kép

Ha jól értelmeztem a HUP-cikket, akkor a grub-menu.lst-be valami ilyent kell beírni, ha a cikk szerinti lépéseket megcsináltuk.
//boot/grub/menu.lst/

timeout=5
default=0
gfxmenu=/Grub_GUI.gz

title Pr571Lite-hu 571 - Load save file+suspend funktion on -
find --set-root --ignore-floppies /Puppy-Linux-571/initrd.gz
kernel /Puppy-Linux-571/vmlinuz psubdir="Puppy-Linux-571" pfix=fsck acpi=force apm=off
initrd /Puppy-Linux-571/initrd.gz
boot

Azt azért még feltétlenül hozzá kell ehhez a HUP-os cikhez tenni, ha ezzel a módszerrel elindított gépünk istabilan működik, vagy netán egyáltalán nem is indul el, úgy megpróbálkozhatunk az ACPI kikapcsolásával is, és áttérhetünk/visszatérhetünk helyette az APM használatára. Ha az APM-mel működnek a készenléti állapotok, akkor érdemes inkább azzal dolgozni, különösen a régebbi (2000 előtti) hardverek esetében. A gyártóknak eltartott egy ideig, amíg rendes ACPI támogatást voltak képesek adni, ezért a régebbi hardvereknél inkább a BIOS-nak akadnak gondjai az ACPI-val.

tomajer

NTamas írta:Hát úgy veszem észre a szavaidból, te nem igen ismered a saját gépedet!!!
Köszönöm a segítséget. Ilyen mélységben tényleg nem tudtam melyik mit jelent. a "card" szó reményt adott.:-)
Eddig még soha nem akartam eltérni a hagyományos winyós, vagy cd-s bootolástól, tehát ezeket a lehetőségeket mindig csak láttam hogy vannak, de sose jártam utána mik lehetnek. Más gépeken ugye Lan, és ezekhez hasonló jelzőkkel illetik ezeket.

De akkor az egy zsákutca volt:-(

Persze van CD-DVD-m hozzá, és dokkolóm is...., de mivel a kocsiban szeretném használni, ezek nem játszanak.

Az USB-s megoldás tökéletesen működik. Vagy hat pendrájvval "dolgozom" Mint mondám, már kb húsz puplettet kipróbáltam.

tomajer

janugsa írta:Valószínű nem tud az SD bootolni azon a laptopon.
Az SD kártyára könyvtárakba kimásolod a puppy isok fájljait.
Egy pendrájvra grub4dost feltelepíted, mivel más nem lenne rajta elég egy régi
pendrájv –( nálam 128 MB-os van fenn, de nem SD kártyához használom, winchester és
másik pendrájv puppyt indítom vele, így kipróbálni nem tudom az SD módszert.).
Ha a puppyt elindítod akkor már nem kell a pendrive, így kihúzhatod. Csak a következő
indításnál kell a pendrive.

Carolina puppy. Van benne Suspend és Hibernate.
Suspend fedél lecsuk, majdnem minden kikapcsol, de kicsi áramot fogyaszt.
Hibernate swap fájlba menti a ramot, de azt írja, hogy szilárdtest tárolókon nem ajánlja,
mert hamarabb elhasználódnak. A Hibernatet nem tudtam kipróbálni, de ezt csak pár billentyű
és egér használatával érnéd el szeritem.

Köszönöm. Ez végeredményben akár jó is lehet. ha jól értem, az isókat is tegyem az sd-re, és csak a grub legyen a pendrájvon.
Ha működne mellé, az energiafogyasztás nélküli becsukás, akkor tényleg csak naponta egyszer kétszer kéne az usb-t bedugnom, különben önjáró lenne a szerkezet belső kártyával.
Hi-hi... és a biztonság is meglenne oldva... más el nem indítja pen nélkül:-)

Carolina puppyt megkeresem.

tomajer

NTamas írta:Találtam egy ilyet, hátha segíthet a fedél lecsukás - suspend mód-hoz.
X-precise-2.4 Final

Köszi, de ebből én csak az alapszavakat értem:-(

tomajer

kros54 írta:Nem keveset foglalkoztam ezzel, s az ajánlott Lite és Full Precise verziókban meg van oldva.
[Volt is vita erről, hogy miben tér el a suspend és a hibernálás, de talán még a "régi" fórumon. Most az acpitool -s megoldás van a kikapcsológombos menüben megjelentetve, de más helyről is elővadászható, sőt, külön gombot is lehet neki fabrikálni az Asztalra.]
Kerestem egy szabad laptopot (Dell Precison M4400, 4 GB RAM) és megnéztem, mert eszembe sem jutott lecsukásra tesztelni, mindig az említett menüsorban egérrel kattintva próbáltam ki (úgy biztosan működik a laptopon is).
Menüből működik, lecsukásra nem, meglehet, valamit a BIOS-ban kéne állítgatni, de mivel a gép nem az enyém, így nem is néztem.

Köszi! Igen, a tieidben, (most már tudom) találtam ezt a lehetőséget, és eddig, többek között pont ezért, ezeket a pupletteket tartom a magam számára a legígéretesebbeknek.

Ha nem sikerül megoldanotok nekem a fedéllecsukásos megoldást, akor segítesz nekem egy nagy asztali ikon egykattintásos megoldásával?
Az még általában belefér mint "neveletlenség" hogy egyet gyorsan kattintok, és becsuk, ... köszön.

Válasz küldése

Vissza: “Puppy Linux”