-XnView MP Linux Version 0.89 32 and 64bits (Jan 15 2018)-
XnView MP is the enhanced version of XnView Classic. It is a powerful cross-platform media browser, viewer and converter. Compatible with more than 500 formats.
XnView MP is provided as FREEWARE (NO Adware, NO Spyware) for private or educational use (including non-profit organizations).
If you enjoy using XnView MP, feel free to help the developer with a small donation.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Az XnView MP az XnView Classic továbbfejlesztett verziója. Ez egy erőteljes cross-platformos média böngésző, néző és átalakító program. Több mint 500 formátummal kompatibilis.
Az XnView MP FREEWARE (NO Adware, NO Spyware) programot kínál magán vagy oktatási célra (beleértve a nonprofit szervezeteket is). Ha élvezni fogja az XnView MP használatát, nyugodtan segítsen a fejlesztőnek egy kis adományban.
Eredeti cikk: https://szofthub.hu/xnview-mp/Ha egy igazán sokoldalú képkezelő (akár Linux alatt is!) alkalmazást keresel, amivel a számítógépeden tárolt fotókat meg tudod nyitni, illetve azokon néhány szerkesztési feladatot elvégezhetsz, többek között konvertálni azokat, akkor itt az XnView MP, ami a népszerű képnézegető alkalmazás továbbfejlesztett kiadása.
Az XnView MP program a feltelepítése után egy magyar nyelvi támogatással rendelkező modern, jól elrendezett felhasználói felülettel fogad. A program lehetővé teszi, hogy egy munkameneten belül nyiss meg több fotót, itt teljes mappákat betallózhatsz a számára. Több variáció szerint tudja azokat csoportosítani, szűrőket is igénybe vehetsz. Képes még arra hogy automatikusan felkutassa, illetve kategorizált formában kilistázza a gépen tárolt fotókat. Ha egyszerűen képernyőmentést szeretnél készíteni az asztali tevékenységedről, erre képlopót is biztosít.
Minimális energiaráfordítás mellett tudsz képeket konvertálni népszerűbb kimenetbe, természetesen ezen a területen is kötegelt módon futtatható, egyszerre több fotót tud konvertálni. Felfedezhető benne még egy metaadat szerkesztő, amivel a kérdéses fájlok ilyen jellegű információi válnak szerkeszthetővé.
A program a nagyhírű elődjéhez hasonlóan magáncélú felhasználásra teljesen ingyenes, üzleti felhasználásra viszont már licenszköteles. A program elérhető Windows, Mac és Linux rendszerre is, (32 és 64 bitesre egyaránt) illetve a Windows-os programból Portable verzió is elérhető. Linux alatt egy 64 bites Appimages csomag is elérhető.
A 32 bites deb (és a 64 bites) csomag feltehető Puppy Linuxra is, a csomag telepítésekor létrehozza a megfelelő LD_LIBRARY_PATH=/opt/XnView/lib és QT_PLUGIN_PATH=/opt/XnView/lib bejegyzéseket az usr/bin könyvtárba telepített futtatható xnview állománnyal.

A program a működéséhez már a libQt5 környezetet igényli, szerencsére ezt a fejlesztő nagy jóindulattal úgy oldotta meg, hogy a szükséges libQt5 fájlokat a program telepítési könyvtárába tette be az ott meglévő lib alkönyvtárba.

Ez azért is nagyon jó, és fontos megoldás, mert így a programot azon Puppy verziók tulajai is tudják majd használni, -mint pl.én is, hiszen nálam a tahrpuppyra eleve még a Qt4-4.8.6-os verzió van telepítve- akiknek a gépén eleve egy régebbi, Qt4-es verzió van feltelepítve, és ezzel a saját könyvtáron belüli lib alkönyvtárral sikeresen megoldható a kétféle Qt rendszer békés egymás melletti futtatása.
A 32 bites deb telepítő egy ilyen ablakkal nyitott nálam:

ahol eldönthettem, hogy a program beállító fájljai hova kerüljenek majd, én az alap, User (System) lehetőséget választottam. Ennek hatására a program config fájljai a Puppy Linuxban a /root/.config könyvtárba kerültek be a /root/.config/xnviewmp alkönyvtárba.

A program az első indítás után egy kisméretű ablakban nyílt meg, és így nézett ki nálam a tahrpuppy alatt, ahol a fejlett fájlkezelési képességének hála könnyen rátalálhattam a puppy háttérképeinek a tárolókönyvtárára.

A program about ablakának a képe.

A program képe teljes képernyőn nézve.

Aki tehát eddig a Linux alatt rákényszerült a Wine program használatára a Windowsos XnVieww miatt, az most már talán hanyagolhatja is a Wine-t, hiszen már elérhető a 32 és 64 bites linuxos telepítő, sőt, a 64 bites Appimages csomag is elérhető.