A DistroWatch oldalán egyre népszerűbb ReactOS-nek megjelent egy újabb, letölthető boot(telepítő) illetve Live (zip-ben van mindkettő) verziója.
(A ReactOS egy nyílt forrású projekt, melynek célja, hogy egy mikrokernel alapú, a Windows NT, Windows 2000 és Windows XP alkalmazásaival és drivereivel kompatibilis operációs rendszert fejlesszenek ki.)

Letölthető innen:
https://sourceforge.net/projects/reacto ... tOS/0.4.2/
Mivel üres merevlemez hellyel (partícióval) nem jól állok, ezért a Live zip fájlt szedtem le, ez 65MB körüli csomag, ebben van a live.iso, ami meg kibontva kb. 203MB-os méretű. Ezután a Precise Puppy 571 alatt elindítottam a Virtualbox-ot, és abban próbáltam ki az újdonságot. A .vdi méretezésénél nem figyeltem eléggé, és az induló méretnek véletlenül kevesebbet adtam meg az iso fájl tényleges méreténél, de még jó. hogy rutinból a dinamikus méretet választottam, így nem lett ebből végül is baj.

A Vbox-ban egészen szépen muzsikál a cucc, én 220MB memóriát adtam neki, ezzel szépen dolgozott, és aránylag gyors is, legalább is a Vbox-ban.
Az új cuccban már lehet kártyázni, meg még pár dolgot próbáltam csak ki, a teljesség igénye nélkül, ezekről lőttem is pár képet, itt vannak.

Nem lesz ez egy rossz cucc, ha egyszer elkészül végre a teljes verziója.
Közben a Wiki-n megtaláltam a gépigény leírást is. Eszerint én még sok memóriát is adtam az OS-nek, ami azért nem túl nagy baj, hiszen abból soha sincs elég.