Kezdő lépések.

A puppy linux operációs rendszer és szoftverei
Asterix

Re: Kezdő lépések.

Hozzászólás Szerző: Asterix »

Csináltam egy PrtSc-t az éppen feltelepített progiról.
screen
screen
2015-07-18-204633_1920x1080_scrot.png (1.18 MiB) Megtekintve 4658 alkalommal
Jól csináltam a képfeltöltést?

Asterix

Üdv!
Kis problémám akadt!
Hogyan tüntethetném el az "sda1" rendszer számára fnntartott és az "sda2" Win7 meghajtókat?
Bár nem mountolja fel ezeket,de azt szeretném,hogy ne is lássa a két meghajtót!
Mi a megoldás?
Bármivel nézem, az /etc/fstab üres!
Kösz a segítséget és JÓ ÉJSZAKÁT!

NTamas

Hozzászólás Szerző: NTamas »

Asterix írta:Hogyan tüntethetném el az "sda1" rendszer számára fnntartott és az "sda2" Win7 meghajtókat?
Bár nem mountolja fel ezeket,de azt szeretném,hogy ne is lássa a két meghajtót!
A rendszeredben lévő merevlemez+ssd meghajtók, te írtad:
... SSD + 2 db 2TB-os sata Wincsi ... ez ugye 3 darab tároló egység, ha jól számolom!(sda, sdb, sdc, alapesetben, ha egész vincsiként számolom. Ha valamelyik még fel is van több partícióra osztva, akkor az egy merevlemezen létrehozható 4darab elsődleges particiót figyelembe véve ezek így nézhetnek ki: /dev/sda(sda1-sda2-sda3-sda4) - /dev/sdb(sdb1-sdb2-sdb3-sdb4) - /dev/sdc(sdc1-sdc2-sdc3-sdc4)
Én úgy gondolom, hogy az SSD meghajtó a fő rendszerlemezed, ezen van a W7 rejtett rendszerpartíciója, ez az sda1 partíció, és ezen a meghajtón van maga a W7 oprendszer is, ez az sda2 partíció. Azt megértem, hogy ezeket el akarod rejteni, de a Linux hova lett telepítve?
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára NTamas 2015.07.19. 11:22-kor.

Asterix

Üdv!
A linux az "sdb1", egy 500GB-os sata vinyó!
Az "sda1" + "sda2" egy SSD,rajta Win7. Az "sda1" egy 100MB-os rejtett "partició" a w7 számára !
Mivel a W7 sem látja a linuxos vincsit, azt szeretném,hogy a linux se lássa(jelenítse) meg a W7 vinyót!

NTamas

Akkor úgy van, ahogy gondoltam -közben pontosítottam a fenti írásomat, eközben írtad te meg a választ- szóval a Linux látni fogja az SSD-n lévő partíciókat is, sőt elvileg írni is tudja az NTFS-re formázott W7-partícióját, más kérdés, hogy ez eléggé veszélyes művelet, és jobb ezt nem engedni, csak akkor, ha tudod, mit csinálsz, mit írsz, és hova. Linux alól elvileg még lehet a Win egyes filéit is írni, javítani, de csak ha tudod, mit csinálsz, és az írás közben nem szabad problémába ütközni, mert az a win partíción hibához vezethet!
Gondolom, ezért is akarod eltüntetni a win partícióit. A partíciók megjelenítését a pmount nevű program végzi, legalább is nálam.

Asterix

Igen,elakarom rejteni ezt a 2 meghajtót!
Ne is lássam a desktopon! Illetve a fájlkezelőbe se lássam!
Mindezt hogyan érem el? :?:

(nálam a merevlemezek nincsenek "elaprózva")
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Asterix 2015.07.19. 12:24-kor.

NTamas

Mondjuk Ubuntu-nál tudnák egy megoldást, ott ezzel a programmal -UBUNTU TWEAK- el lehet tünteni/rejteni a csatolt meghajtókat.
Elvileg ez a deb file a program, de ezt nem merném ajánlani, hogy feltett a debian-ra, nem tudom működne e egyáltalán.

Puppy-ra visszatérve elvileg/gyakorlatilag a pmount man-banvan említés egyes kapcsolók hatásairól, át kéne nézni, hátha találsz benne valamit.
Ha elindítod a Pmount csatolót, elvileg annak alján van egy beállítás/preferences menüpont, ott elvileg lehetne állítgatni dolgokat.
Kép
Esetleg még eltüntetheted az egyenkénti partíció ikonokat a Puppy-ban lévő Event Manager-el is.
Kép

Asterix

Üdv!
Megoldottam a Desktop editorral,kivettem a pipát a removable meghajtók megjelenítése elől, a fájlkezelőben meg read_only+system jelőlést kapott.
Az ubuntu_tweak nem okozott problémát, de nem is mükszik! Felment hibajelzés nélkül,de nincs semmilyen Tweak progim!
Köszönöm a segítséget!

NTamas

Juj, azt az Ubuntu tweak-et nem azért linkeltem be, hogy Te feltedd a Puppy-dra!
Még jó, hogy nem csinált semmi galibát, vedd le-távolítsd el a Puppy-ról gyorsan!
Azt csak mint Ubuntu alatti megoldást említettem meg, nem azért, hogy Te a Puppy-ra feltelepítsd!
Asterix írta:Megoldottam a Desktop editorral,kivettem a pipát a removable meghajtók megjelenítése elől, a fájlkezelőben meg read_only+system jelőlést kapott.
Ez ügyes, jó megoldás.

Asterix

Üdv!
Lenne egy kérdésem: akkor most nekem Puppy-m van vagy Debian-om?
(gondolom az alap az Puppy,csak a csomagkezelés lett kibővítve)
Ha Puppy,akkor miért nincs benne az a Event Manegement?

Válasz küldése

Vissza: “Puppy Linux”