Tisztelt Tagság!
Hosszú szünet után végre volt némi időm foglalkozni egy újabb puplet kiépítésével, szerencsémre egy kiforrott, frissített rendszer volt az alap hozzá:
TriPup64_2510-XLibre-BIG-mesa-24-HU-K-6.10.6-lqx1-Legacy
Az ebből készített puplet neve:
SzebePup04-PUBLIC01-20251116
A Devuan Puppy rendszeretekre még sajnos semmi időm nem volt, pedig az is jól néz ki!!! Mindig kiváló cuccok ezek.
Semmi különös, csak a régi történet: az általatok készített rendszerbe telepítettem egy csomó hasznos dolgot.
Tehát a "Public" csak annyit jelent, hogy ebben a változatban nincs semmilyen személyes beállítás, legfeljebb a Viewniorban a kép igazítása mindig ablakhoz, meg a VLC-ben az ismétlés be van nyomva + a felirat színe koszos sárga, ja és a QMMP-ben van egy régi skin-em, a Thunderbirdben a magyar nyelvcsomag, de más saját beállítás nincs.
Olyannyira nem, hogy ezt a pupletet minden kísérlet, próba után egyetlen lélegzettel építettem ki, és alig nyitottam meg pár programot a remaszterig, így sok helyen az üdvözlő ablakok is elsőre felugranak majd.
Ez a puplet is természetesen 64 bites!
Tulajdonképpen ez itt egy málhás ló. Mint az előző, a "multirole". Sok, korábban kimaradt program került bele, sok olyan, amiket korábban a közepes tudásommal nem tudtam beépíteni. Habár most is inkább vagyok lelkes haladó, nem szakember, de most tényleg megint nagyon sokat tanultam. Például el tudtam indítani a Calibre vagy a Clamav szoftvereket is. Persze volt ami nem jött be: például a Mixxx hiába sikerült maradéktalanul, mindig kiütötte a PulseAudio-t és az Alsamixer is megbolondult a terminálban: üres kimenet stb...
A Puppyszoftver repójában az alaprendszernél mellékelt szövegből tudtam meg, hogy kell nem UEFI-képes Puppyt UEFI környezetben indítani, ezt az infót most szeretném megköszönni!
És elég jó ötlet volt, hogy az alaprendszerben helyet kapott az Unetbootin és más hasonló dolog is, de most a lényeg az Unetbootin. Egy nagyon kezdőnek így már nem kell a neten keresgélnie, rögtön ott van ami kell a szövegetek szerint, ezt talán a jövőben is így lehetne folytatni.
Dosbox: Csipesz megoldását tettem a rendszerbe, mert tudtam, hogy biztosan működik, és mert tartottam a fordítástól. Utólag is köszönöm neki!!!
Van 1-2 program, amik rootként nem indulnak. Ha nem történik semmi, nyissunk terminált, nyissuk meg a puplet információs txt fájlját is, keressük ki a program nevét, és indítsuk el a terminálban így: run-as-spot program_neve és enter. Ezt csak az utánunk jövőknek jelzem.
És nagyon fontos, a puplet mellett mentsük el hozzá a Telepítésnaplót is, mert sosem tudhatjuk, mikor jön jól. Nem kell aggódni, ez nem az én agyonjegyzetelt változatom...
Mindenki saját felelősségre használja, de utólag is átnéztem, azért remélem, hogy nem lesz gond.
És Boldog Új Évet Mindenkinek!
SzebePup04-PUBLIC01-20251116:
https://drive.google.com/file/d/1HeADjl ... sp=sharing
SzebePup04-PUBLIC01-20251116-info.txt:
https://drive.google.com/file/d/1JT54bZ ... sp=sharing
https://imgur.com/9pKASwA
https://imgur.com/b52SxKF
Csak a Puppy ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
Re: SzebePup04-PUBLIC01-20251116
Helló!
Kipróbáltam, látom belekerült az "apt", sajnos nem működik, ahogy a synaptic sem. Az apt telepítésével a PPM a továbbiakban nem frissíthető, ergo nincs frissíthető, használható csomagkezelő (a régi bázis használható, de az részben elavult).
A "zdrv" teljesen felesleges, mivel benne van a fő sfs-ben az /usr/lib-ben a kernel, ezért ugye már nem "huge", nem lehet egyszerű módon kernelt cserélni.
A "Thunderbird" nem "találja saját magát", ezt úgy lehet orvosolni, hogy azon libeket amiket keres,a könyvtárából be kell linkelni az x86_64-linux-gnu-ba.
Megjegyzés: Ha mégis az apt-t akarja valaki használni, akkor nagyon óvatosan kell frissíteni (jelenleg úgy 70 csomag), mert a frissítést követően a puppy fejre állhat, másfelől esetenként összefognak veszni a programok egymással -- pl. a debian trixie nem ismeri az ffmpeg-8-at és ezért generál egy rakás hibát. Szóval talán szerencsésebb lett volna, ha a PPM marad úgy , ahogy benne volt.
Kipróbáltam, látom belekerült az "apt", sajnos nem működik, ahogy a synaptic sem. Az apt telepítésével a PPM a továbbiakban nem frissíthető, ergo nincs frissíthető, használható csomagkezelő (a régi bázis használható, de az részben elavult).
A "zdrv" teljesen felesleges, mivel benne van a fő sfs-ben az /usr/lib-ben a kernel, ezért ugye már nem "huge", nem lehet egyszerű módon kernelt cserélni.
A "Thunderbird" nem "találja saját magát", ezt úgy lehet orvosolni, hogy azon libeket amiket keres,a könyvtárából be kell linkelni az x86_64-linux-gnu-ba.
Megjegyzés: Ha mégis az apt-t akarja valaki használni, akkor nagyon óvatosan kell frissíteni (jelenleg úgy 70 csomag), mert a frissítést követően a puppy fejre állhat, másfelől esetenként összefognak veszni a programok egymással -- pl. a debian trixie nem ismeri az ffmpeg-8-at és ezért generál egy rakás hibát. Szóval talán szerencsésebb lett volna, ha a PPM marad úgy , ahogy benne volt.
Jó estét ticoo1!
Most nagyon megijedtem és le is vagyok döbbenve.
Apt-t, synapticot külön nem is próbáltam feltenni hozzá. Mégis belekerült?
zdrv-t külön szintén nem tettem bele, ahogy emlékszem. Ezt sem értem.
Hol lehet látni ezeket? Meg tudnád írni, hogy ezt hol lehet ellenőrizni?
A Thunderbird-nél lehet, hogy van hiba, viszont épp most használom az előre berendezett változatomat a saját netezősön, eddig minden úgy megy benne, ahogy eddig bármikor. Most nézem újraindítom terminálból, hátha kiírja a hibát, de simán belépett, megnyílt, és a terminál sem mutat semmit a parancsomon kívül.
Viszont legközelebb a linkes gyógyítására odafigyelek, ezt amúgy se tudtam eddig. Úgyhogy köszönöm az infót.
De a fentebbi dolgok előtt teljesen értetlenül állok...
Kellemes estét kívánok!
Most nagyon megijedtem és le is vagyok döbbenve.
Apt-t, synapticot külön nem is próbáltam feltenni hozzá. Mégis belekerült?
zdrv-t külön szintén nem tettem bele, ahogy emlékszem. Ezt sem értem.
Hol lehet látni ezeket? Meg tudnád írni, hogy ezt hol lehet ellenőrizni?
A Thunderbird-nél lehet, hogy van hiba, viszont épp most használom az előre berendezett változatomat a saját netezősön, eddig minden úgy megy benne, ahogy eddig bármikor. Most nézem újraindítom terminálból, hátha kiírja a hibát, de simán belépett, megnyílt, és a terminál sem mutat semmit a parancsomon kívül.
Viszont legközelebb a linkes gyógyítására odafigyelek, ezt amúgy se tudtam eddig. Úgyhogy köszönöm az infót.
De a fentebbi dolgok előtt teljesen értetlenül állok...
Kellemes estét kívánok!
Helló!
Az apt- synaptic nincs az általam felrakott puppy-ban, s csomagban sem töltöttem fel. Ez úgy kerülhet bele, hogy pl. egy adrv-vel (ami az apt-t tartalmazza) becsatoljuk induláskor (de averzió nagyon fontos !), természetesen ez azonnal kiüti a PPM-et -- így van kitalálva (nem én csinálom így !).
Az fdrv és a zdrv induláskor beépül a puppy rendszerébe és, ha az sfs készítése előtt nem pucoljuk ki a puppy-t, akkor benne marad -- a két csomag tartalma pontosan megmutatja, hogy mit és honnan kell törölni az sfs készítése előtt, hogy a puppy továbbra is "huge" maradjon.
Ellenőrzés: checkdeps -system
Az apt- synaptic nincs az általam felrakott puppy-ban, s csomagban sem töltöttem fel. Ez úgy kerülhet bele, hogy pl. egy adrv-vel (ami az apt-t tartalmazza) becsatoljuk induláskor (de averzió nagyon fontos !), természetesen ez azonnal kiüti a PPM-et -- így van kitalálva (nem én csinálom így !).
Az fdrv és a zdrv induláskor beépül a puppy rendszerébe és, ha az sfs készítése előtt nem pucoljuk ki a puppy-t, akkor benne marad -- a két csomag tartalma pontosan megmutatja, hogy mit és honnan kell törölni az sfs készítése előtt, hogy a puppy továbbra is "huge" maradjon.
Ellenőrzés: checkdeps -system
Értem már köszönöm!