Nem-Puppy Linuxok

Egyéb operációs rendszerekkel kapcsolatos leírások, infók, hírek

Moderátor: S-kami

kzprog

Re: Nem-Puppy Linuxok

Hozzászólás Szerző: kzprog »

NTamas írta:Ne bánkódj, ez van, ... :(
Azért egy kicsit bosszant. Ha csak felmerült volna bennem, hogy 1 GB memória esetleg nem lesz neki elég, nem pocsékolok el rá egy CD-t.
Ennyit még az ubuntu sem kíván, pedig az azért alighanem komolyabb rendszer.
Ha legalább fel lehetne telepíteni és utána kérne ennyit futtatás/terhelés közben, azt megérteném (azon segítene a swap).

NTamas

Hozzászólás Szerző: NTamas »

Na igen, eléggé szerencsétlen módon van ennél a verziónál a rendszerigény meghirdetve, az nem a letöltő oldalra van kitéve, hanem egy, a letöltő oldalra mutató másik weblapon, nem jó megoldás. A SourceForge-nél meg azért elfért volna a rendszerigény leírása a letöltő linkek alatt... :(

azami

Hozzászólás Szerző: azami »

Sajnálom hogy nem tudtad elindítani.... :!:
Amúgy nem szoktad USB-n kipróbálni előbb amit ki írsz :?:

kzprog

azami írta:...Amúgy nem szoktad USB-n kipróbálni előbb amit ki írsz :?:
Azért egy CD lényegesen olcsóbb, mint egy pendrájv! Egyébként egy db több, mint 5 éves pendrájvom van (4GB-os), rendszeres használatban.
Csak minőségi terméket veszek, semmi kedvem 1-2 év múlva kidobni, mert tönkrement.
Szerintem a pendrájv ilyen használata igen gyorsan tönkretenné azt. Inkább megpróbálok mindent ésszerűen és csak a szükséges mértékben használni.

azami

Nekem az a tapasztalatom hogy olcsóbb egy pendrive mint a CD írás .
Főleg amennyit én használom....iszonyú sokat telepitek/próbálok. :!:

NTamas

Talán én úgy mondanám, hogy kényelmesebb a pen-drive használata a cd/dvd-vel szemben.
Mindkét média sérülékeny, tehát ez nem döntő szempont, cd/dvd-nél is van újraírható média, viszont újraírhatóság terén talán a pendrive áll jobban.
Az usb csatlakozás is sérülhet, sőt, sérül is, ez gyakran a haverok laptopjain tapasztalható is, amikor hozzák hozzám javítani, már amelyiket meg lehet, valamint nem közvetlen az alaplapba beültetett, hanem egy különálló panelra van az usb csati beforrasztva, ez utóbbival sokkal könnyebb a javítást végezni.
És persye a cd/dvd író egység is elromolhat, bár ez azért nehezebben megy fizikailag tönkre, az usb dugó/csati hamarább beadja a kulcsot. Viszont az optikai média az maga eleve eléggé sérülékeny, főleg az újraírhatóak, így tehát szerintem inkább a kényelmesebb használata billenti a mérleg nyelvét a pendrive felé. Ha meg nincs a gépben optikai egység, akkor meg amúgy is csak az utóbbi marad, mint külső, csatlakoztatható tároló.
Árban se sokkal drágább a pendrive, ha a kapacitás/ár tényezőt nézed, és ha tételezzük fel, hogy egyik tároló-típusnál sincs sérülés, akkor talán a pendrive több írási műveletet bír elviselni az optikai lemezzel szemben. És persze, ki mennyire veszi igénybe őket, mert ez is döntő lehet, de ez már egyéni sajátosság, jellemző.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára NTamas 2015.09.26. 11:28-kor.

azami

Egy CD/DVD 100-120 Ft egy pendrive már kapható 1200 Ft-tol most nem nehéz kiszámolni hogy az utóbbi nem 12 szer bír ki több írást....
Mivel az USB csatlakozók nálam is hamar megadnák magukat ezért vagy elosztót vagy hosszabbítót használok így a gépben levő megkímélve... :D

kzprog

Jó Neked pestinek!:)
Én 200 Ft alatt nemigen kapok itt se CD-t, se DVD-t. Egy normális pendrájv meg 4000 Ft körül kezdődik.
(CD-t/DVD-t nem darabonként csomagoltat (10-20-50-es köteg) elvből nem veszek, mert mindig akad benne 20-25% hibás, akkor meg árban ugyanott vagyok)
Ennyit a hitvitáról!
Körülnéztem és ezzel az M4-es disztróval másoknak is akadt gondja. Úgyhogy várom a következő érdekességet, de annál már körültekintőbb leszek!

NTamas

Csak egy mondat erejéig, Pesten hivatalosan, jó minőségű, matricás, műanyag tokos cd lemezt 120-160 Ft/darab között találtam, aki ennél olcsóbban adta, az vagy nem hivatalos matricával adta, vagy anélkül, és ott már a minőség is erősen megkérdőjelezhető volt, így inkább a hivatalos lemez vétele mellett döntöttem, ismerős üzletből.
Aki pedig papírtokos lemezt vesz, vagy venne, jellemzően Auchan, Tesco, az sem jön ki sokkal olcsóbban. A dvd lemezek ára úgy 180-260 Ft közötti szinten van, matricásan, műanyag tokban. Dvd is van persze papírtasakban, egyesével, bár kissé bizarr a kiszerelés, nekem sikerült jó minőséget kifognom ezekből is, pedig a Tescó-ban vettem. Az egy dolog, hogy kékes színű TDK, a lényeg inkább a gyártón van, ezt pedig, igaz csak utólag lehet megtudni, -ha jó a szemed, a lemez belső gyűrűjén ott a lemez gyártó manufactura neve!- a cd író programok többsége kiírja az alapanyagnál, az üres lemez jellemzőinél. Az említett papírtokos TDK dvd lemezt pedig a Ritek cég gyártotta, ami azért nem egy rossz, és néha még ki lehet fogni a Tescó-ban is eredeti Taiyo Yuden gyártotta TDK-s dvd-ket is, de ma már sajna egyre ritkábban. Hamisított Manufacturer ID-jü és átírt Manufacturer Name-jú lemezek viszont szintén vannak a Tescó-ban is, úgy mint bárhol másutt, ezt szinte lehetetlen kivédeni, csak ha megbízható kereskedőtől veszel, ott viszont nem 120-ért fogod megkapni, ami talán érthető is. A vidéki helyzetet nem ismerem, de sejtem, ott csak rosszabb lehet.(de ezt sem lehet általánosítani, ma már)
Kezdem visszasírni a jó kis adómentes 25 darabos, hengeres szlovák dvd lemezeket. Abban, ha nem hamisított lemez széria volt, akkor szinte alig volt selejt, pedig elég sokat megírtam már ezekből. Kár, hogy nem spejzoltam be belőlük, akkor.

NTamas

kzprog írta:várom a következő érdekességet, de annál már körültekintőbb leszek!
Parancsolj, ez talán elég különleges lesz.
Megjelent a 100%-ban assembly (FASM) nyelven írt, SMP, prepreemptív multitasking, USB, TCP/IP
stb. funkciókkal, szolgáltatásokkal, transzparens GUI-val rendelkező 64 bites MenuetOS operációs rendszer 1.0.0-s kiadása.
Kép
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára NTamas 2015.09.26. 11:30-kor.

Válasz küldése

Vissza: “Egyéb OS”