Puli 6.0.2 - Reszkessetek, betörők!

Pupletek, Új puppy változatok, veruiók, ISO fájlok,
azami

Re: Puli 6.0.2 - Reszkessetek, betörők!

Hozzászólás Szerző: azami »

Kedves gjuhász :!:
Igencsak elkerülte a figyelmed hogy a tárolódban található Skype http://www.smokey01.com/gjuhasz/sfs/Sky ... p-puli.pet asztali parancsikonja hibás :!:
s.png
s.png (108.47 KiB) Megtekintve 6137 alkalommal
Jót szívtam vele, egy kész remastert közlés előtt még gondoltam átnézem... és a ki tett parancsikon sajna nem működött--- :shock: :twisted:

NTamas

Hozzászólás Szerző: NTamas »

Nincs azzal semmi baj, az úgy jó, ahogy ott van!

Ha már Te úgy kezdted, hogy ...igencsak elkerülte a figyelmedet stb. ..., nos akkor én is ezt írom, -igaz mást akartam - neked is elkerülte a figyelmedet, hogy ez egy gjuhász pupletjéhez való program, és mint ilyen, biztosan van benne valami csűrcsavar biztonsági okokból!
Bizony van, ehhez elég belenézni a kibontott pet csomagba, azon belül is az usr/bin könyvtárba:
Kép
Mivel a desktop filében az általad pirossal jelzett, és te általad hibásnak vélt beírás nem véletlenül van úgy megalkotva, ahogy ott Te látod.
Abból, hogy az a sérelmezett exec hivatkozás, -ami ugye a bin könyvtárban lévő hasonló nevű futtatható elemre mutat - nem a közismert skype névre, annak futtatható állományára mutat, és nem azt indítja el közvetlenül, már rá kellett volna jönnöd, hogy itt valami más, furfangos megoldás van emögött, és nem egy névelírás, mint ahogy Te azt az előbb sérelmezted!
Talán fuss neki mégegyszer, olvasd el, mi áll abban a skupe filébe, egy szövegszerkesztővel megnyitva látható a benne lévő tartalom:

#!/bin/sh
su -s /usr/bin/skype spot

és ezek értelmezése után rá fogsz jönni, hogy nem gjuhász hibázott itt, hanem Te, amikor azt a parancsikont -feltehetően rendszergazda módban - kitetted a desktopra. Holott azon skupe.desktop fájl közvetve, egy másik -szintén skype nevű parancsfile által-

#!/bin/sh
export LD_LIBRARY_PATH=/usr/share/skype/skypelibs:$LD_LIBRARY_PATH
export QT_PLUGIN_PATH=/usr/share/skype/skypelibs/plugins
apulse /usr/share/skype/skype "$@"

indítja el a tényleges skype alkalmazást spot módban, feltehetően biztonsági okokból.

azami

Éreztem amikor töltöttem le a programot hogy nembiztos hogy jó ötlet, most már tudom miért... :D
Ezt benéztem :!: bocs Juhász úr... :oops:

Neked meg kösz Tamás :!:

azami

Letöltöttem még a inkscape-0.48.0pt.pet, és LibreOffice-4.4.1.pet csomagot, tartalmaznak olyan változtatást amire más rendszeren oda kell figyelni :?:

NTamas

A két jelzett alkalmazásból, - hely hiánya miatt - csak az Inkscape-0.48-opt verziót tudtam letölteni, majd kibontani, és telepíteni a gépemre.
Ez a gjuhász által módosított-magyarított verzió a hagyományos elvek szerint készült, így gond nélkül használható, telepíthető rendszergazda módon.
Mivel grafikai program, kellő szabad memória kell alá, az én gépem már tudjuk, nem egy mérvadó darab, de nálam -1GB memóriamodullal, és 128MB-os saját memóriával rendelkező NVidia videókártya mellett- ennyit mutat éppen a memóriafogyasztás opció, amit Te a Segítség feliratú menüpontban tudsz elérni, megnézni.
Kép
A másik szoftvert -a LibreOffice-4.4.1.pet csomagot- helyhiány miatt nem volt módom leellenőrizni, talán erről kérded meg privátban gjuhasz-t.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Amennyiben a 0.91f-es gjuhász féle Inkscape verziót szeretnéd használni, csak megjegyzem, hogy nálam ez a Precise571 Lite(k:3.9.11) Puppy-n némi függőségi hiányosságokat mutatott, bár ezt pótolva ugyan a csomagellenőrző már nem jelentett függőségi hibát, ennek ellenére nálam nem indult mégsem ez az új verzió, ezért töröltem, és a törlés után az eredetileg a gépen lévő-és amúgy a Puppy csomagkezelőjéből is telepíthető- 0.48-as előző Inkscape verzió sem indult már el ezek után, így akkor az is sajnos törlésre került.

Most ez a fentebb általad említett Inskcape-0.48-Opt.pet csomag rendben feltelepült, -lásd a képet- így van újra egy működő Inkscape, igaz régebbi verzió a gépen, ha kellene.

azami

Kösz a próbát :!:
Azért nem priviben kérdem hogy más ne csússzon abba a hibába mint én :)
Nálam a 0.91f is simán ment a TahrEX-en de mivel nem végleges verzió a korábbit szántam beépítésre.
A Libreoffice talán nem tartogat meglepetést de azért megvárom a választ, csak erre jár egyszer... ;) :D

gjuhasz
Adminisztrátor

Hozzászólás Szerző: gjuhasz »

Sziasztok,

Huhh, bocs, de akkora a forgalom itt a skamilinux-on, hogy mindig épp egy másik "legutóbbi hozzászólás" takarta el ezt a fórumszálat amikor "benéztem ide". Ja, és megint bocs, álmos vagyok, ma éjjel 4-ig szenvedtem a ppm2-vel, van benne egy csomó hiba (na jó, nevezzük szolgáltatásnak), amit ki tudok használni a puli érdekében (erről majd később, ha készen lesz).

Sajnos a legtöbb csomagom Pulira optimalizált, de nagyrészük megy a tahrpup 6.0.2 CE -vel (ezt csak VirtualBox-on tudom tesztelni). Szóval:

1. A skype vs skupe trükközés azért kell, mert a T. Mi*roS**ft csak a pulseaudio-val engedné futtatni a skype-ot ami a csomag elkészítésekor csak root-ként volt hajlandó elindulni és még úgy is összeveszett más audio csomagokkal. Így meg az apulse emulátort tudom használni, a skype spot-ként fut, ami azért csak hasznos dolog. Nem tudom eléggé lekopogni, ez ki tudja meddig műlödik még... mindenesetre van egy root-ként futó "igazi" pulseaudiós skype csomagom is, ha kell valakinek. De a skype helyett valahogy jobban bízom a WebRTC alapú https://appear.in/aperjelutánakármitbeí ... chatszobád szolgáltatásban (a Puliban ez az alapértelmezett csevegő, ha nem installálod fel a skype-ot, csak a Chrome-ot). Hasonló a Firefox Hello is, de az csak Firefox, ami szép és jó ugyan, de nem mennek vele a flash-es online játékok... :cry:

2. Az inkscape 0.48 verziója sajnos messze nem tud annyit, mint a 0.91, ami már tényleg majdnem CorelDraw.
Ha már szó esett róla, a fö betű a 0.91f csomagomban szerénytelenül a "full feature" akart lenni, szemben a korábbi, azóta leszedett 0.91p "partial" csomaggal, ami tényleg csak részleges volt, egy csomó szolgáltatás nem ment a python függőségek hiánya miatt. De a fö betűs csomag sem az igazi egyelőre, pl. megy önmagában, sőt a MyPaint -tel együtt is, de ha utána leszedem a MyPaint-et, akkor már numpy hibát jelez a python nevű kígyó (amely valószínűleg Lucifer közeli ismerőse). Ha lesz időm, :? átrendezem a csomagot, kijavítok néhány fordítási hibát, és akkor már már tényleg fullos lesz. ;)

3. Ne tekintsétek tiszteletkörnek, de:
a) Kedves NTamas, köszi a segítséget. Ha küldesz egy ISO linket a Te rendszeredről, igyekszem összehozni egy 0.91-es inkscape-t (vagy másik, a pulira készült csomagot, de ugyebár csak VirtualBox-on tudom tesztelni).
b) Kedves azami, ugyanez a Te rendszeredre is érvényes, csak küldj linket az ISO-ról.

Jó terelgetést!

üdv

gjuhasz

azami

Nálam ment a 0.91f vagy legalább is elindult... :D nem próbálgattam
A Libreoffice csomaghoz van hozzáfűzni valód :?:
Nem tudom milyen rendszeren használod a Virtualboxot de én Windows alatt a Vmvare playert használom gyorsabb jobb a megjelenítése.
Ez a remaster is azon készült viewtopic.php?f=7&t=198 és most ez a puppy a fő rendszerem :D
Eddig még jo....eddig még jo--- :D

NTamas

gjuhasz írta:Sziasztok,

Huhh, bocs, de akkora a forgalom itt a skamilinux-on, ...

Szóval:
1. A skype vs skupe trükközés azért kell, mert a T. Mi*roS**ft csak a pulseaudio-val engedné futtatni a skype-ot ami a csomag elkészítésekor csak root-ként volt hajlandó elindulni és még úgy is összeveszett más audio csomagokkal. Így meg az apulse emulátort tudom használni, a skype spot-ként fut, ami azért csak hasznos dolog. Nem tudom eléggé lekopogni, ez ki tudja meddig műlödik még... mindenesetre van egy root-ként futó "igazi" pulseaudiós skype csomagom is, ha kell valakinek. ...
a python nevű kígyó (amely valószínűleg Lucifer közeli ismerőse)...
üdv
gjuhasz
Sejtettem én, hogy nem csak a spot-mód (és a biztonság) van a háttérben, van ott még valami más trükk is, jó volt a sejtésem!
Ezért, ha már voltál szíves megemlíteni, ha nem nagy gond feltenni valahova - ha a Te tárolódon már fenn van, akkor bocsi, de én vagyok a figyelmetlen, bár igaz, ezt a verziót nem is kerestem ott - akkor én erre az említett, van egy root-ként futó "igazi" pulseaudiós skype csomagom is, tisztelettel igényt tartanék, és megköszönném a hozzá vezető linket.
Természetesen megadom az általam használt kros54 féle Precise 571 Lite Puppy pae-s iso linkjét,
https://yadi.sk/d/I7aXT0iEVPdhp
Pr571Lite-hu.iso
Owner: kros.54
Size: 337.5 MB
noha az inkcape0.91 inkább a k:3.9.11-es kernel és nagyobbrészt az én gépem elavultsága miatt nem működik nálam. Ezért nem kívánom, és nem is terhellek meg azzal, hogy ezt a problémát is a nyakadba vedd, bőven megfelel nekem a régi, és most már jól működő (gyorsan lekopogom!!-kop...kop...kop) 0.48-Opt.pet-es verziód is. Annál is inkább, mert a rajztudásom, hááát, szóval ezt inkább hagyjuk, jó nekem az a régi, stabil verzió, ha netán mégis kellene rajzolnom valamit. Mindenesetre nagyon köszönöm a felajánlásodat, de, mint írtam, nem terhellek ezzel, van neked most amúgy is elég gondot enélkül is. Lásd az újabb ppm2-vel folytatott éjszakai küzdelmedet.
Ja, amúgy elolvastam a Murgán a eredeti Puppy-s csomagkezelőhöz gyártott kiegészítésed ismertetését, és az arra adott, ottani fórumtagok kissé értelmetlen válaszait. (de lehet, hogy én értettem félre, de mintha nem akarták volna megérteni a javításod lényegét, én úgy vettem észre.)
Igeeen, a Python nevű jószágra én is csak morogva tudok gondolni, nagyon utálom, ha egy Python-t tartalmazó progit felteszek, elindítom, működik, majd egyszer csak már nem, főleg, ha egy újabb, Python-t tartalmazó csomagot teszek fel, vagy ami még rosszabb, törlök le.
...Firefox, ami szép és jó ugyan, de nem mennek vele a flash-es online játékok...

Hát nem tudom, nekem Firefox37.0.2 van fenn, mondjuk ez a verzió szerintem egy istencsapása, de ezek a játékok -Free Airplane Games.- pl. nálam működnek.
Ez pedig, -Diamond Chaser Game – Spaceship Shooting- amit példaként felhozok, simán, és gyorsan, akadozás-mentesen fut nálam a Firefox-ban.

gjuhasz
Adminisztrátor

Hozzászólás Szerző: gjuhasz »

Kedves NTamas,

Feltöltöttem amit kértél: http://smokey01.com/gjuhasz/sfs/Skype-4 ... a-puli.pet

Azt hiszem, Nálad a Skype indítása előtt terminálból, vagy a /root/Startup-ból ki kell adni a

Kód: Egész kijelölése

pulseaudio --system

parancsot de előtte az alsát leálltani az

Kód: Egész kijelölése

exec /etc/init.d/10alsa stop

vagy valami hasonló paranccsal, vagy el sem indítani.

A skype az Internet menüben van.

A Firefox-ot azért nem tudom használni (bár van pet csomagom hozzá, mert a tisztelt Családom által játszott online játékokhoz, mint pl. a Forge of Empires http://hu.forgeofempires.com/ olyan Flash Player verzió kell, amit a linuxos böngészők közül csak a Chrome-ban van meg.
Mellesleg nálam a legújabb Firefox a http://ie.microsoft.com/testdrive/Perfo ... LiteBrite/ benchmark alapján kb. olyan gyors, mint a legújabb Chrome. Csakhogy a kedvencem, a v34.0.1847.137-es Chrome ennél kb kétszer gyorsabb.

A ppm2-vel (illetve az összes puppy linuxos csomagkezelővel) kapcsolatban: A javasolt bugfix abból indul ki, hogy ne irtsuk ki az esetleges közös fájlokat, amíg más(ok)nak is kell, pláne ha eddig nem volt gond. Tök mindegy, hogy az időben először felrakott vagy a középső pet csomagot uninstallálom, ha ennek során akár egy darab közösen használt fájl eltűnik, akkor onnantól a hoppon maradt csomagok közül egy sem fog működni, vagyis mehet a többi is a kukába. Szerintem sem értik, de nem akarok erőszakoskodni.

Jó terelgetést!

Üdv

gjuhasz
A hozzászólást 3 alkalommal szerkesztették, utoljára gjuhasz 2015.05.12. 00:41-kor.

Válasz küldése

Vissza: “Pupletek”